Alegeri prezidențiale 2024 în România: cine sunt candidații principali? – Reuters
Românii sunt așteptați la urne pentru a-și alege viitorul președinte, cu primul tur al alegerilor programat pentru 24 noiembrie și turul al doilea pe 8 decembrie.
Printre candidații înscriși în cursă pentru funcția de președinte, în număr de 13, cinci nume ies în evidență datorită influenței și popularității lor, se arată într-o analiză Reuters, scrisă de Luiza Ilie.
Marcel Ciolacu – Stabilitatea social-democrată
Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD) și actualul prim-ministru, este candidatul favorit conform sondajelor. La 56 de ani, Ciolacu se prezintă drept un garant al stabilității politice, promițând continuitate în parteneriatele strategice ale României cu UE, NATO și SUA.
Totuși, guvernarea sa este marcată de controverse economice, cu un deficit bugetar estimat la 8% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană. De asemenea, Ciolacu este cunoscut pentru opoziția sa față de legalizarea căsătoriilor și uniunilor civile între persoanele de același sex.
George Simion – Radicalism și naționalism
George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), reprezintă opțiunea de dreapta radicală. Popular în rândul diasporei și al tinerilor, Simion militează pentru o Românie suverană și pentru restaurarea granițelor istorice din 1940. El se opune sprijinului militar oferit Ucrainei și susține inițiativele de pace propuse de Donald Trump.
Deși pro-UE, Simion vrea mai multă autonomie pentru capitalele naționale și refuză adoptarea monedei euro. Poziția sa conservatoare este evidentă și în susținerea unui referendum din 2018 împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex.
Elena Lasconi – Vocea antisistem
Fostă jurnalistă și lider al Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi este singura femeie din primii cinci candidați. La 52 de ani, Lasconi se prezintă drept o candidată antisistem, axată pe combaterea corupției și eliminarea influenței politice din sectoare critice precum Sănătatea și Educația.
Pro-UE și NATO, Lasconi susține creșterea bugetului pentru apărare și sprijinul militar pentru Ucraina. Este singura dintre principalii candidați care susține legalizarea uniunilor civile pentru cuplurile de același sex, dar rămâne împotriva căsătoriei între acestea.
Nicolae Ciucă – Militarul devenit politician
General în retragere și fost premier, Nicolae Ciucă reprezintă Partidul Național Liberal (PNL). Cu o carieră politică începută în 2019, Ciucă este cunoscut pentru susținerea fermă a Ucrainei și a valorilor occidentale.
Deși proeuropean, Ciucă se opune atât căsătoriilor între persoane de același sex, cât și uniunilor civile, invocând valorile religioase. De asemenea, el consideră că politicile de migrație ale UE necesită o reevaluare.
Mircea Geoană – Veteranul politic
Candidează independent, dar cu o vastă experiență politică. Fost lider PSD, Geoană a pierdut alegerile prezidențiale din 2009 și a ocupat poziții importante, precum ministru de Externe și secretar general adjunct al NATO.
La 66 de ani, Geoană susține o soluție de pace pentru Ucraina, chiar dacă aceasta implică concesii teritoriale, o poziție care contrastează cu viziunea sa anterioară. El consideră că România nu este pregătită pentru legalizarea uniunilor civile sau a căsătoriilor între persoane de același sex.
Alegerile prezidențiale din 2024 reflectă diversitatea opțiunilor politice din România, de la promisiunile de stabilitate ale lui Marcel Ciolacu la radicalismul lui George Simion, abordarea antisistem a Elenei Lasconi, pragmatismul militar al lui Nicolae Ciucă și experiența diplomatică a lui Mircea Geoană. Toți candidații sunt însă pro-UE, cel puțin la nivel declarativ.
Alegerea finală va defini direcția pe care o va urma țara în anii următori.