Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Bătălia se dă între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Publicat: 03 nov. 2024, 07:51, de Mariana Olteanu, Rona David și Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Bătălia se dă între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Actualizări
21:29, 03 Nov. 2024

Alexandr Stoianoglo, mesaj în limba rusă după închiderea urnelor: „Fiecare vot va avea o mare greutate”

Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și susținut de Moscova, a adresat un mesaj după închiderea urnelor în turul doi al alegerilor prezidențiale. Discursul său a fost susținut atât în limba română, cât și în limba rusă, subliniind importanța votului pentru viitorul țării.

21:23, 03 Nov. 2024

Maia Sandu face apel la numărarea corectă a voturilor după închiderea secțiilor în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel ferm pentru numărarea corectă a voturilor după închiderea majorității secțiilor de votare la ora 21:00. Excepție fac secțiile în fața cărora mai sunt prezenți alegători, unde procesul electoral continuă până când toți votanții își exercită dreptul.

21:11, 03 Nov. 2024

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: secțiile de votare din diaspora, inclusiv România, prelungite până la ora 22:00

La ora 21:00, urnele de vot s-au închis în Republica Moldova, marcând finalul turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Până la această oră, 1,683 milioane de alegători, reprezentând 54% din electorat, și-au exercitat dreptul de vot. În primul tur de scrutin, desfășurat acum două săptămâni, numărul votanților până la aceeași oră a fost de 1,546 milioane.

21:00, 03 Nov. 2024

STOP VOT! Alegeri tensionate în Republica Moldova: atacuri cibernetice, alerte cu bombă și manipulări electorale

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat la ora 21:00, cu o prezență de 54% și 313.000 de voturi din diaspora. Scrutinul a fost însă umbrit de o serie de evenimente fără precedent pentru Republica Moldova și, în general, pentru orice alt stat european. Printre incidentele grave raportate se numără alertele cu bombă la secțiile de votare, amenințările la adresa jurnaliștilor, atacuri cibernetice și cazuri de cumpărare a voturilor.

20:48, 03 Nov. 2024

Mai puțin de 20% dintre moldovenii din România au participat la alegerile prezidențiale

Doar 20% dintre moldovenii din România au participat la turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, deși numărul total de cetățeni moldoveni rezidenți în România depășește 150.000. Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, peste 27.700 de moldoveni au votat, un număr mai mare decât în primul tur, majoritatea alegătorilor fiind tineri. Au fost semnalate alerte de securitate și suspiciuni de turism electoral, dar acestea nu s-au confirmat.

20:10, 03 Nov. 2024

Maia Sandu, apel disperat către diaspora: „Hoţilor le este frică de voi”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în plină campanie electorală pentru un nou mandat, a lansat un mesaj puternic către cetăţenii moldoveni din diaspora, încurajându-i să-şi exercite dreptul la vot, în ciuda tentativelor de intimidare. Aceasta se referă la alertele false cu bombă apărute în secţii de votare din Germania şi Anglia.

Duminică seară, Sandu a transmis un mesaj emoționant pe Facebook, subliniind importanța participării masive la vot și determinarea de a înfrunta încercările de manipulare. „Dragi moldoveni din diasporă, vă mulţumim pentru mobilizarea excepţională! Sunteţi o forţă extraordinară! Hoţilor le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secţii de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuaţi să mergeţi la vot! Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a scris Maia Sandu în mesajul său.

Mobilizarea cetățenilor din diaspora a fost impresionantă, depășind 270.000 de alegători până la ora 18:30, un record absolut în istoria electorală a Republicii Moldova. La primul tur de scrutin din 20 octombrie, diaspora a înregistrat o prezență de aproximativ 240.000 de votanți, iar la alegerile prezidențiale din 2020 au participat peste 260.000 de cetățeni de peste hotare.

Maia Sandu îl are ca principal contracandidat pe socialistul Alexandru Stoianoglo, în această confruntare care va decide viitorul politic al țării.Maia Sandu, apel disperat către diaspora:

20:07, 03 Nov. 2024

Moldovenii Din Rusia Merg la Minsk pentru a Vota în Turul Doi al Alegerilor Prezidențiale

Câteva zeci de moldoveni au sosit la Minsk din Moscova pentru a participa la turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, a transmis un corespondent TASS. Vitaly, un moldovean care locuiește în regiunea Moscovei, a declarat că a călătorit cu familia în Belarus de teamă că nu va putea vota în Rusia, din cauza numărului limitat de secții de votare. „Sunt doar două secții deschise la Moscova și nu am fi avut timp să votăm acolo. Sunt recunoscător Minsk pentru ospitalitate și sperăm că vor exista schimbări pozitive în republica noastră,” a spus el.

Numărul celor care doresc să voteze la Ambasada Republicii Moldova din Belarus a crescut odată cu sosirea unui grup de aproape 70 de moldoveni din regiunea Kaliningrad. Ruslana Lupașko, reprezentanta comunității regionale, a menționat: „Astăzi, 68 de persoane au venit la Minsk pentru a vota, scopul nostru fiind să contribuim la un viitor mai bun pentru Patria noastră și să întărim relațiile de prietenie dintre Rusia și Moldova.”

În ciuda dorinței mari de participare, Lupașko a subliniat că nu toți moldovenii din Kaliningrad au putut să-și permită călătoria. Alături de aceștia, un grup din Sankt Petersburg a completat numărul votanților, astfel că în total peste 100 de persoane din cele trei regiuni au venit să-și exercite dreptul de vot la Minsk. Participanții au adus steaguri și baloane în culorile naționale ale Moldovei, pe care le-au legat simbolic de gardul misiunii diplomatice.

19:47, 03 Nov. 2024

Poliția evacuează două secții de votare în Varnița pe fondul suspiciunilor de fraudă

Poliția a evacuat două secții de votare aflate într-o clădire de școală din Varnița, deschise pentru locuitorii din Transnistria, conform relatărilor TV8. Un polițist a declarat: „Am primit un apel despre fraude la Liceul Teoretic din Varnița,” după care a evacuat toate persoanele prezente în clădire. Acesta marchează cel de-al cincilea incident similar raportat în cadrul acestor alegeri, alimentând preocupările privind neregulile din procesul electoral.

17:06, 03 Nov. 2024

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a fost ținta unui atac cibernetic în ziua turului al doilea al alegerilor prezidențiale, a anunțat președinta CEC, Angelica Caraman. Atacul de tip DOS a încetinit funcționalitatea programului de înregistrare a alegătorilor, afectând temporar disponibilitatea resurselor informatice.

Conform Caraman, echipa tehnică a urmat protocoalele de securitate și a reușit să restabilească sistemele. Totodată, site-ul oficial al CEC, www.cec.md, a fost nefuncțional pe parcursul zilei. Alegerile se desfășoară între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

16:56, 03 Nov. 2024

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Moldova până la ora 16:00, ora Moscovei este de aproape 40%

În primul tur, până la această oră 32,1% dintre alegători au venit la secțiile de votare.

Prezența la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova până la ora 15:00 (ora Moscovei 16:00) a depășit 39%, potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale.
În primul tur, din 20 octombrie, până la această oră 32,1% dintre alegători veniseră la secțiile de votare.
În Moldova are loc al doilea tur al alegerilor prezidențial, în care se confruntă președintele în exercițiu, Maia Sandu, care a primit 42,49% din voturi în primul tur, și fostul procuror general Alexander Stoianoglo, care a fost susținut de 25,95% dintre alegători. Câștigătorul turului doi va fi candidatul care obține majoritatea voturilor.

16:41, 03 Nov. 2024

Alegerile la Berlin se desfășoară cu incidente

Alegătorii moldoveni din Germania s-au speriat din cauză că geamul ambasadei a fost spart de către o persoană.
Au fost chemați polițiștii, care au reținut persoana, îmbrăcată sport și care purta un chipiu albastru. Amintim că peste 187.000 de moldoveni din diasporă au votat până la ora 15:40.
Atac cibernetic
De asemenea, printre incidente se numără și faptul ca site-ul www.voteaza.md a ajuns ținta unui atac cibernetic. Acest lucru a afectat temporar, în dimineața scrutinului, disponibilitatea site-ului, anunță Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. STISC precizează că pagina a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS, ceea ce presupune supraîncărcarea artificială a serverelor, prin multiple solicitări simultane, ceea ce a provocat dificultăți și încetiniri de accesare a paginii, transmite IPN.
STISC mai menționează că specialiștii au identificat și neutralizat amenințarea, iar integritatea datelor nu a fost compromisă.

14:43, 03 Nov. 2024

Persoane suspecte la mai multe secții de votare din diaspora: filmează sau fotografiază

Promo-Lex anunță că mai multe persoane suspecte au fost surprinse la secțiile de votare din Bologna, Rimini, Milano, Roma, Stuttgart și Barcelona. Acestea filmează sau fotografiază participanții la vot.
Pe imaginile apărute pe rețelele de socializare, la secția din Bologna, de un scaun, pe un trepied, a fost prins cu scoci un telefon care monitorizează votanții.

La o altă secție de votare, din Milano, a fost observată o tânără care făcea o transmisiune live. magini video au parvenit și de la secția de votare din Tallin. În acea locație, urnele de votare sunt amplasate la etajul 5, iar o doamnă, la primul etaj, filmează participanții.

14:37, 03 Nov. 2024

Alertă cu bombă! Traficul pe podul Râbnița-Rezina, oprit de polițiști

Traficul pe podul Râbnița-Rezina a fost sistat de polițiști, după ce un bărbat a refuzat să-i fie controlat bagajul. Oamenii și-au lăsat mașinile și se deplasează pe jos spre secția de votare.

Mai mult, forțele de ordine dar și geniștii au intervenit, după ce un bărbat categoric a refuzat să-i fie controlat bagajul. Acesta ar avea la el o cutie și refuză să dezvăluie conținutul acesteia.
Cetățenii stabiliți cu traiul în stânga Nistrului s-au mobilizat masiv pentru a participa astăzi la vot. Pe podul rutier care face legătura între orașele Râbnița și Rezina s-a format ambuteiaj. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la ora 10:00, în circumscripția electorală Rezina se înregistra cea mai activă prezență la vot, rata de participare depășise 12%.

13:51, 03 Nov. 2024

Amenzi pentru unii alegători moldoveni. Care sunt cazurile cel mai des întâlnite

Poliția îi va aștepta la secția de votare pe cei despre care există informații că au acceptat bani ca să voteze un anumit candidat.
În doar două ore de la deschiderea secțiilor de votare, observatorii Asociației Promo-LEX au înregistrat peste 140 de incidente în cadrul procesului electoral, dintre care peste 100 au fost verificate și confirmate, a anunțat șefului misiunii, Nicolae Panfil, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit reprezentanților Promo-LEX au fost sesizate deja și cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Printre incidentele semnalate se numără prezența materialelor de publicitate electorală în raza secțiilor de votare, agitație electorală sau PR negativ.

13:04, 03 Nov. 2024

Igor Dodon a votat pentru un președinte care să respecte Constituția

Igor Dodon, fostul lider al socialiștilor, partid care actualmente susține candidatura lui Alexandr Stoianoglo, a declarat că sunt cozi la mai multe secții de peste hotare și că alegerile din Vest ar fi fost mai bine organizate decât cele din Est.

La întrebarea jurnaliștilor despre anularea alegerilor din Federația Rusă, Dodon a declarat că observatorii partidului monitorizează alegerile din secțiile de votare și seara vor lua o decizie.

Dodon îndeamnă cetățenii să iasă masiv la vot.

12:43, 03 Nov. 2024

Premierul R. Moldova, Dorin Recean: „Fraudele care vor avea loc astăzi, au fost pregătite cu mult timp înainte”

Premierul Dorin Recean a precizat că votul concetățenilor săi va decide care este viitorul Moldovei. Prim ministrul a venit la alegeri însoțit de soția sa. Dorin Recean a îndemnat oamenii să iasă la vot și să vorbească despre atacul din partea grupărilor criminale, care cumpără voturi.

„Am votat pentru pace și prosperitate, pentru ca noi să fim liberi să construim viața noastră aici, acasă. Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale, care au cumpărat foarte multe voturi. Este important să ne mobilizăm, să votăm, pentru că votul nostru va învinge frauda electorală pe care o perpetuează. Atât Ministerul de Interne cât și celelalte instituții lucrează intensiv pentru a preveni acest atac asupra democrației noastre. Votul nostru va decide care este viitorul Republicii Moldova. Astăzi trebuie să alegem liderul care ne va conduce spre prosperitate.”

Premierul moldovean a mai declarat că fraudele care vor avea loc astăzi, au fost pregătite cu mult timp înainte.

„Votarea este influențată deja de un vot fraudat, pentru că această fraudă a fost pregătită din timp, de câteva luni.”

De asemenea, soția lui Dorin Recean a votat pentru „șansa unică care o are țara noastră de a deveni rapid parte a UE.”

12:37, 03 Nov. 2024

Maia Sandu, mesaj de încurajare: „Hoții vor să ne cumpere votul, țara, dar Puterea Moldovei este la fiecare dintre voi”

Maia Sandu, care luptă pentru al doilea mandat de președintă, și-a exercitat dreptul la vot. Candidata PAS a îndemnat cetățenii să participe la alegeri și a subliniat că “azi trebuie să fim mai uniți ca niciodată”.

„Am votat cu încredere că cetățenii vor alege bine pentru țară. Ei de fiecare dată au dus țara înainte, au protejat-o de rele. Azi mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păzim votul, independența. Hoții vor să ne cumpere votul, țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor. Puterea Moldovei este la fiecare dintre voi. Capul sus moldoveni, Doamne ajută”, a declarat Sandu.

12:32, 03 Nov. 2024

Apelul lui Marcel Ciolacu pentru Moldova: „Un vot pentru Maia Sandu este o șansă la democrație și stabilitate”

„Îi îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova, din țară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot și să aleagă calea europeană. Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o șansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viață mai bună, în democrație, stabilitate și pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională.

Miza este istorică. Și este nevoie de fiecare vot pentru a ține Republica Moldova aproape de România și Uniunea Europeană! Așadar, mergeți la vot și alegeți Maia Sandu cu toată încrederea!„, a scris Marcel Ciolacu.
11:38, 03 Nov. 2024

Moldovenii din Rusia, aduși organizat cu autocarele în Republica Moldova ca să participe la alegerile prezidențiale

Mai multe autocare cu cetățeni moldoveni din Rusia au ajuns recent în Republica Moldova, aceștia fiind transportați gratuit și organizat pentru a vota în turul doi al alegerilor prezidențiale. Conform Ukrainska Pravda, aproximativ 150 de persoane au zburat inițial din Rusia la Istanbul, unde au fost preluați de autocare cu numere de înmatriculare moldovenești și transportați până în Bulgaria. Acolo, au schimbat în autocare cu numere bulgărești pentru a ajunge la granița moldoveană prin punctul de trecere Cahul-Oancea.

09:30, 03 Nov. 2024

Elena Calistru, observatoare electorală cu experiență de 20 de ani și președinta organizației Funky Citizens, participă ca observator la primul tur al alegerilor din Republica Moldova.

”Mă bucur că am ocazia să fiu observator și la turul 2 al alegerilor din Republica Moldova.
Pentru cine e interesat, mâine o să vă mai țin la curent aici cu ce și cum. Iar pentru raportări video și stories de la fața locului, ne găsiți pe Insta la Funky (știu, știu, la asta s-a ajuns
08:51, 03 Nov. 2024

Emmanuel Macron, mesaj în limba română pentru alegătorii din Republica Moldova

„În acest moment decisiv pentru Moldova și împreună cu ea, pentru Europa noastră, doresc să le transmit cetățenilor moldoveni un mesaj de curaj și speranță. Calea europeană este cea a libertății și democrației, fundamentul unui viitor comun. Uniți suntem mai puternici”, a transmis Macron pe X. 

Mesajul lui Macron a fost postat în limba franceză, dar în primul comentariu la postare președintele Franței a pus și traducerea mesajului în limba română.

08:34, 03 Nov. 2024

Ciucă îi îndeamnă pe moldoveni să o voteze pe Maia Sandu

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a lansat, sâmbătă, un apel către toți cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova să aleagă calea europeană și, la alegerile prezidențiale de duminică, să îi asigure un nou mandat Maiei Sandu.

”Îi îndemn pe toți cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova, pe toți cetățenii moldoveni din diaspora, să meargă duminică la vot, să apere democrația și parcursul european al Republicii Moldova! Să o voteze pe Maia Sandu președinte!”, a transmis Nicolae Ciucă.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Se anunță o zi importantă pentru moldoveni, care sunt așteptați la urnele de votare. Bătălia pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se dă între candidatul pro-european Maia Sandu și cel pro-rus Alexandr Stoianoglo, pe fondul influenței fără precedent a Kremlinului asupra votului.

În data de 3 noiembrie, puțin peste 2.722.000 de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați să-și aleagă președintele pentru următorii patru ani.

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2024, au fost deschise 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 în țară și 231 în diaspora. Votarea se desfășoară între orele 07:00 și 21:00, iar prezența de cel puțin 20% este necesară pentru validarea scrutinului. În primul tur, Maia Sandu, candidata pro-europeană, a obținut 42,49% din voturi, iar contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor și considerat pro-rus, a obținut 25,95%.

Alegerile au loc într-un context tensionat, pe fondul unor tentative de influență din partea Kremlinului, care vizează aducerea unui președinte favorabil Moscovei. Republica Moldova se află în negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar integrarea europeană a fost consfințită recent printr-un referendum constituțional. Maia Sandu a condamnat public încercările de manipulare și cumpărare a voturilor și a acuzat „bandiții” pro-ruși de atacuri la adresa democrației.

Înainte de turul al doilea, premierul Dorin Recean a denunțat „atacuri extreme” și intimidări împotriva alegătorilor, iar PAS îl acuză pe oligarhul pro-rus Ilan Șor de orchestrarea unui război hibrid împotriva Chișinăului. Șor ar fi folosit bani proveniți din Rusia pentru mită electorală în favoarea lui Stoianoglo și pentru a influența negativ votul pro-european. Stoianoglo neagă legăturile cu Rusia sau cu Șor, dar a declarat că ar fi dispus să se întâlnească cu Putin în interesul național.