Alegeri prezidențiale SUA: Harris, votată majoritar de femei. Tema economiei, mai puternică decât cea a avortului

Publicat: 06 nov. 2024, 12:12, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Alegeri prezidențiale SUA: Harris, votată majoritar de femei. Tema economiei, mai puternică decât cea a avortului
Kamala Harris / sursă foto: news.berkeley.edu

După o campanie extrem de polarizată, în special pe tema avortului, femeile au favorizat-o pe Kamala Harris, candidatul democrat care le-a apărat drepturile, sănătatea și libertatea acestora, în timp ce majoritatea bărbaților l-au ales pe republicanul Donald Trump.

Femeile au favorizat-o în mare măsură pe Kamala Harris, dar nu suficient pentru a-i asigura victoria

Fenomenul era anticipat de luni de zile. Dar a trebuit să așteptăm până în ziua alegerilor, marți, 5 noiembrie, pentru a se concretiza: femeile americane au favorizat-o în mare măsură pe Kamala Harris, dar nu suficient pentru a-i asigura victoria. Diferitele exit poll-uri publicate de presa americană au prezentat un avantaj de 10 puncte pentru Kamala în rândul femeilor (54 față de 44), dar exact raportul opus în favoarea lui Donald Trump în rândul bărbaților.

Kamala Harris a ales să facă din avort un obiectiv major al campaniei sale

Pariul Kamalei Harris a fost să extindă rezultatele democraților (de la decizia Curții Supreme, din iunie 2022), de a pune capăt avortului ca drept federal pentru toate femeile. Această decizie, care a zguduit parametrii politicii americane, a devenit o „otravă” pentru republicani, după cum arată referendumurile și alegerile locale, precum și votul de la jumătatea mandatului din noiembrie 2022, care a oferit doar o majoritate restrânsă republicanilor. Prin urmare, Kamala Harris a ales, în mod logic, să facă din avort un obiectiv major al campaniei sale.

Harris a mizat pe anularea unei legislații represive în 14 state, unde se interzice complet avortul

Înlăturarea unui drept care există de o jumătate de secol nu este lipsit de importanță. Cu atât mai mult cu cât acest act a dus, pe parcursul procesului, la implementarea unei legislații represive în 14 state, interzicând complet procedura, cu excepții foarte rare. Acest val nu a provocat o scădere a numărului de avorturi efectuate, dar a făcut ca femeile, precum și personalul clinicii și medicii să se simtă nesiguri.

2023: peste 168.000 de femei au trecut granițele statului lor de reședință pentru a face avort într-un alt stat

Potrivit Institutului Guttmacher, peste 168.000 de femei au trecut granițele statului lor de reședință în 2023 pentru a face avort într-un alt stat. Interdicțiile și restricțiile afectează mai întâi femeile cele mai vulnerabile, cu puține resurse, în special femeile de culoare și latine.

Kamala Harris a vorbit împotriva restricției avortului, mai ales în state precum Florida, unde este interzis după șase săptămâni de sarcină, deși este știut că majoritatea femeilor descoperă o sarcină după punctul de șase săptămâni.

„Extremiștii care au scris această interdicție ori nu știu cum funcționează corpul unei femei, ori nu le pasă”, a declarat Harris. Ea a avertizat că un al doilea mandat Trump ar putea impune interdicții și mai aspre asupra drepturilor reproductive.

În 2022, în timpul mandatului lui Joe Biden, Curtea Supremă a SUA a anulat decizia Roe v Wade din 1973, care afirma că la nivel național Constituția protejează dreptul la avort, deși multe state încercaseră, pe cont propriu, să interzică procedura. Anularea a fost posibilă pentru că Trump, președintele anterior, reușise să umple mai multe locuri din Curtea Supremă cu judecători conservatori, asigurând o majoritate neclintită pentru astfel de decizii.