Alegerile din România zguduie UE: Manipularea pe TikTok provoacă o criză de credibilitate pentru noile reguli digitale!

Publicat: 12 dec. 2024, 08:23, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Alegerile din România zguduie UE: Manipularea pe TikTok provoacă o criză de credibilitate pentru noile reguli digitale!

Uniunea Europeană se confruntă cu o provocare majoră în aplicarea Digital Services Act (DSA), legislația sa emblematică privind reglementarea rețelelor sociale, în urma acuzațiilor legate de manipularea alegerilor prezidențiale din România, scrie POLITICO.

Alegerea surprinzătoare a ultranaționalistului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor a stârnit un val de critici și a pus presiune pe Comisia Europeană să demonstreze că poate interveni eficient în fața riscurilor generate de platformele online.

Acuzații privind manipularea algoritmilor TikTok

Victoria neașteptată a lui Călin Georgescu a fost asociată cu un presupus val orchestrat de conținut pe TikTok care ar fi influențat în mod disproporționat procesul electoral. Potrivit autorităților audiovizuale din România, algoritmul TikTok ar fi amplificat materialele favorabile acestui candidat, contribuind decisiv la succesul său.

Cu toate acestea, reacția Comisiei Europene a fost rezervată. În loc să lanseze imediat o anchetă formală, autoritățile de la Bruxelles au extins o investigație deja existentă asupra TikTok pentru a include întrebări legate de funcționarea algoritmului platformei și riscurile implicate de posibila manipulare a conținutului. De asemenea, au fost chemate la discuții companii precum TikTok, Meta, Google, Microsoft și X (fostul Twitter).

Critici la adresa răspunsului lent al Comisiei

Ritmul lent al aplicării DSA a fost aspru criticat de parlamentarii europeni. În cadrul unei audieri la care au participat reprezentanții TikTok, eurodeputatul Kim Van Sparrentak (Grupul Verzilor) a acuzat platformele că nu iau în serios riscurile legate de alegeri și a criticat incapacitatea Uniunii Europene de a interveni rapid:

„Nu există capacitatea de a interveni rapid în astfel de situații, iar platformele clar nu par să le pese.”

Reprezentanta Comisiei Europene, Rita Wezenbeek, a subliniat însă că instituția nu a formulat încă o poziție oficială, invocând necesitatea unor dovezi clare și a unor metodologii riguroase de colectare a datelor.

Limitele legislației și impactul asupra viitoarelor alegeri

Legislația europeană nu a fost concepută pentru a oferi soluții rapide în situații precum alegerile din România. Articolul 34 din DSA, care obligă platformele să evalueze riscurile sistemice ale algoritmilor asupra discursului public și alegerilor, este în centrul solicitărilor pentru investigarea TikTok. Cu toate acestea, chiar dacă se constată o încălcare a legii, aceasta nu va schimba rezultatul alegerilor prezidențiale din România.

Cu toate acestea, cazul din România ar putea determina Uniunea Europeană să implementeze măsuri mai stricte pentru monitorizarea alegerilor viitoare. Parlamentara europeană Alexandra Geese, co-negociator al DSA, a sugerat că:

„Comisia ar trebui să învețe din această experiență și să stabilească măsuri interimare clare care pot fi luate împotriva platformelor în timpul alegerilor.”

Implicații pentru viitor

TikTok a fost deja obligată să păstreze toate datele legate de alegerile naționale din UE până în martie 2025, o măsură menită să faciliteze investigațiile viitoare. Această decizie va avea un impact direct asupra scrutinului din Germania, programat pentru 23 februarie 2025.

Eșecul de a răspunde eficient în cazul României ar putea submina credibilitatea Digital Services Act, exact în momentul în care organizațiile neguvernamentale și legiuitorii europeni se așteaptă ca legea să aibă un impact semnificativ. Totodată, Uniunea Europeană riscă să fie acuzată de interferență în alegerile naționale, o situație pe care dorește să o evite cu orice preț.