Alegerile locale și europarlamentare: Ce amenzi riscă cei care continuă campania electorală după încheierea termenului oficial
Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Campania în domeniul audiovizual s-a încheiat deja vineri dimineață.
Continuarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare după încheierea oficială reprezintă contravenție și este sancționată cu amenzi cuprinse între 1.500 și 4.500 lei, conform Legii alegerilor pentru Parlamentul European.
Propaganda electorală desfășurată după încheierea campaniei, inclusiv lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor de orice tip, este sancționată cu amenzi între 1.400 și 2.000 lei, în conformitate cu Legea alegerilor locale.
În ceea ce privește campania în audiovizual, cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie, difuzarea spoturilor de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaților în programe și comentariile privind campania electorală.
Au fost sesizate 121 de infracţiuni
O statistică prezentată de Ministerul Afacerilor Interne la sfârșitul lunii mai arăta că, de la debutul campaniei electorale, pe 10 mai, au fost monitorizate 531 de manifestări electorale în 293 de localități din 36 de județe și municipiul București.
Au fost înregistrate 599 de evenimente/incidente, iar în urma verificărilor au fost aplicate 187 de sancțiuni contravenționale (102 amenzi, în valoare totală de 80.800 lei și 85 de avertismente scrise) și au fost sesizate 121 de infracțiuni.
Dintre cele 599 de evenimente/incidente raportate, 52 nu s-au confirmat, iar 233 sunt în curs de verificare, preciza MAI la acel moment.
De asemenea, pentru o soluționare competentă, 116 sesizări au fost transferate către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central sau birourile electorale de circumscripție județeană.
În România, alegerile europarlamentare se desfășoară în același timp cu alegerile locale. Vârsta minimă pentru a putea vota este de 18 ani, iar participarea la vot nu este obligatorie.
Pentru scrutinul european, alegătorii pot vota la orice secție de votare deschisă de autoritățile române.
Secțiile de votare se deschid la ora 7:00 (ora locală) și se închid la ora 22:00 (ora locală). Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care sunt la rând în afara sediului secției pentru a intra la vot, pot vota până la ora locală 23:59.