Alertă aeriană în România. Avioane militare, în acțiune după ce a fost identificată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
Alertă aeriană. În noaptea de sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2:30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni în largul Mării Negre, la aproximativ 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea, conform informațiilor transmise de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Alertă aeriană de proporții
Ținta, care se îndrepta către frontiera de stat a României, a determinat declanșarea unor măsuri rapide de securitate. În concordanță cu procedurile NATO și naționale, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă, sub comanda NATO, și ulterior, Poliția Aeriană sub comandă națională.
Astfel, pentru a monitoriza situația, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole au decolat de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, iar alte două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea.
Conform semnalelor radar, în jurul orei 4:00, ținta a traversat frontiera terestră a României în apropierea zonei Gura Portiței. Centrul Național Militar de Comandă a notificat imediat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, solicitând instituirea măsurilor de alertă pentru populația din nord-estul județului Constanța.
Traseul țintei a fost monitorizat continuu de radarele de supraveghere aeriană, iar aceasta s-a deplasat către localitatea Cogealac, în județul Constanța, pătrunzând până la o adâncime maximă de 19 kilometri pe teritoriul național. Cu toate acestea, aeronavele de luptă nu au reușit să stabilească contact vizual cu obiectul detectat în niciun punct de pe traseu.
În jurul orei 4:30, semnalul radar al țintei a fost pierdut la sud de localitatea Cogealac, iar alerta aeriană a fost ridicată aproximativ la ora 5:10. Ulterior, aeronavele implicate în operațiune s-au întors la bazele lor.
”Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, începând cu această dimineaţă, cercetări în zonă. MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea”, arată Ministerul Apărării.
În prezent, nu există indicii care să sugereze că ar fi avut loc un impact pe teritoriul național, însă Forțele Ministerului Apărării Naționale au început cercetări în zonă pentru a clarifica situația.