Alertă! De la cocaina roz la moartea neagră nu-i decât un pas!
Un cocktail de droguri se răspândește rapid din America Latină și a pus în alertă autoritățile din mai multe țări europene. „Cocaina roz” ar fi responsabilă de din ce în ce mai multe decese. „Face ravagii din punct de vedere al combinației și, în același timp, al marketingului”, atrag atenția experții.
Un cocktail de droguri sintetice cunoscut sub numele de cocaina roz a devenit rapid o preocupare majoră în Spania, Regatul Unit și în alte țări, atrage atenția Joseph Janes, profesor de criminologie, Universitatea Swansea, Marea Britanie, într-un articol preluat de BBC.com.
Autoritățile din Spania au reușit cu câteva zile în urmă una dintre cele mai mari lovituri date traficanților de droguri sintetice, confiscând o cantitate mare de cocaină roz și peste un milion de pastiile de ecstasy. Operațiunea autorităților spaniole s-a concentrat pe rețelele de trafic de droguri din Ibiza și Malaga. Drogul însă s-a răspândit dincolo de Ibiza, în Marea Britanie, existând dovezi că a câștigat teren în Scoția, părți din Țara Galilor și Anglia, în timp ce peste Atlantic, la New York, devine din ce în ce mai disponibil, atrage atenția profesorul Joseph Janes.
Moarte la preț de lux
De cocaina roz se leagă în ultima perioadă, în țările în care a pătruns, un număr tot mai mare de decese. Compoziția imprevizibilă și popularitatea în creștere o fac deosebit de periculoasă. Este dificil de testat folosindu-se testele standard. Deși i se spune „cocaina roz”, amestecul de substanțe poate chiar să nu conțină cocaină, atrag atenția experții.
„Este o combinație, un cocktail, întâlnit și în România. Face ravagii din punct de vedere al combinației și în același timp al marketingului, pentru că se folosesc și coloranți, are și aromă. Vorbim de un cocktail: cocaina de bază, plus MDMA (adică ecstasy, dar sub formă de praf), ketamină și mai pun droguri (2C-B) care sunt rare și sunt foarte puternice și scumpe în același timp”, explică expertul anti-drog Cătălin Țone.
Amestecul a ajuns și în România, fiind efectuate și capturi cu doi ani în urmă, în contextul unui festival de muzică. Cocktail-ul este în schimb foarte scump, câteva sute de euro/gram, ceea ce îl face și mai râvnit.
„Periculozitatea constă în faptul că se amestecă droguri stimulante cu droguri deprimante ale sistemului nervos central. Adică cele care îți dau boost-uri de energie, dar în același timp și ketamina, care este un deprimant al sistemului nervos central (este un anestezic pentru cai și vaci, deturnat din circuitul legal)”, adaugă expertul anti-drog Cătălin Țone.
Forma psihedelică originală a medicamentului are o vechime de jumătate de secol. A fost sintetizată pentru prima dată de biochimistul american Alexander Shulgin, în schimb varianta modernă a apărut în jurul anului 2010 în Columbia, de unde s-a răspândit și în Europa, și este o imitație, mai scrie profesorul Joseph Janes. Este cunoscut atât drept „cocaina roz”, cât și ca „Venus” și „Eros”. Forma de astăzi este „un amestec imprevizibil de substanțe”, de unde și pericolul extrem de mare din cauza ketaminei, abuzul de ketamină putând să provoace inconștiență sau respirație dificilă. „Este ca și cum ai juca la ruleta rusească”, mai atrage atenția Janes.
„În traficul de droguri, minciuna și escrocheria sunt metode obligatoriu folosite”
„Este o greșeală să credem că dealerii de droguri stau la 50 de metri de școală, la gardurile școlilor și vând droguri în pauzele școlare sau după finalizarea orelor. Cei care au fost astfel depistați sunt excepții, cum ar spune tinerii „nu sunt dealeri adevărați”. În principal, marea majoritate a dealerilor de droguri nu riscă să facă trafic de droguri în public, se ascund de mulțime, au metode foarte discrete, au căi de comunicare secretizate (mai ales în mediul online) și nu se expun în mod iresponsabil”, explică psihologul și specialistul în adicții Mihai Copăceanu.
„Analizele de laborator au demonstrat că în cazul „cocainei roz”, nu este vorba de cocaină, nu este un drog de lux, cât de o combinație a unor substanțe mult mai ieftine precum ketamină, ecstasy și cafeină. În traficul de droguri, minciuna și escrocheria sunt metode obligatoriu folosite, puritatea drogurilor fiind foarte scăzută. Nimeni nu vinde niciodată ceea ce pretinde că vinde”, a mai atras atenția psihologul.
„Majoritatea elevilor sunt persoane care nu dețin resurse financiare consistente. Însă cei care au o preferință pentru drogurile scumpe precum cocaina sau crack sunt cei care dețin resurse financiare consistente și care sunt atrași în primul rând în cercurile lor sociale caracterizate tot de persoane cu status financiar ridicat și cu un stil de viață de lux. Rețeaua este una extrem de exclusivistă, prețurile fiind foarte ridicate. Cocaina dă o puternică dependență inclusiv după o primă doză, în unele cazuri, ceea ce înseamnă că cine optează pentru consum de cocaină are niște sute de euro disponibili la un party, într-o seară”, a mai spus specialistul.