Alertă de la Wuhan: NeoCOV, un virus apropiat de MERS, extrem de periculos!

Publicat: 01 feb. 2022, 10:07, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Alertă de la Wuhan: NeoCOV, un virus apropiat de MERS, extrem de periculos!

Cercetătorii de la Wuhan, orașul unde a fost descoperit SARS-COV-2, lansează o alertă despre un nou coronavirus – NeoCov. Deocamdată, el nu a infectat omul. Totuși, acest virus periculos, prezent la liliacul din Africa de Sud, ar putea dobândi mutații și contamina omul, scrie Futura Sante în articolul intitulat ”Ce se știe despre NeoCOV, noul coronavirus apropiat de MERS-COV”.  Despre NeoCOV scrie și The Jerusalem Post: ”Noul virus NeoCOV legat de MERS poate fi mai letal, mai transmisibil – studiu”.

O singură mutație

În doi ani, coronavirusul a transformat viața omului. Peste 5,5 milioane de oameni au decedat din cauza Covid-19 în întreaga lume și s-ar putea ca această cifră să fie mult sub estimată. De la apariție, viusul a cunoscut numeroase mutații, devenind de fiecare dată din ce în ce mai contagios. În condițiile în care originile epidemiei nu sunt foarte clare și probabil nu vor fi niciodată, se pune întrebarea: acest virus este oare singurul sau există și alte coronavirusuri capabile să treacă de la animal la om?

Un articol, publicat de o echipă chineză din Wuhan în data de 25 ianuarie, atrage atenția asupra unui nou coronavirus numit NeoCOV. Acest virus, care se transmite la liliac, este studiat de peste zece ani. El ar poseda capacitatea de a se lega de receptorul ACE2 al plămânului liliacului printr-o sub-unitate a proteinei spike. Receptorul ACE2 este implicat în reglarea funcțiilor cardiovasculare, pulmonare și renale. El participă activ la reglarea presiunii arteriale. Prin acest receptor SARS-COV-2 infectează celulele pulmonare umane.

Cercetătorii s-au concentrat ulterior pe capacitatea virusului NeoCOV de a penetra celulele pulmonare umane. În stadiul actual al virusului, aceasta nu este posibil. În schimb, după o singură mutație pe proteina spike, autorii au observat penetrarea virusului în celulele umane. Și mai îngrijorător, infecția nu putea fi neutralizată de anticorpii umani  contra SARS-COV-2. Ceea ce înseamnă că a fi trecut prin boală sau a fi  vaccinat împotriva Covid-19 nu protejează contra acestui virus.

Biologic, NeoCOV este apropiat de MERS-COV: 85% din genom este comun. MERS-COV (cunoscut și sub numele de Sindromul respirator) a fost la originea epidemiilor din 2012 și 2015 din Orientul Mijlociu. Mortalitatea prin MERS-COV este mult mai mare comparativ cu cea legată de SARS-COV-2, care este de ordinul a 35% din cazurile diagnosticate. NeoCOV ar putea fi la fel de contagios ca SARS-COV-2. Dacă NeoCOV ar suferi mutații și ar deveni capabil să facă saltul la om, el ar putea fi extrem de periculos.

Pentru moment, NeoCOV nu are capacitatea de a trece de la liliac la om. Dar nu-i lipsește decât o singură mutație pentru a depăși bariera și nimeni nu poate prezice cum și când s-ar putea produce aceasta.

Ce spune OMS

The Jerusalem Post oferă răspunsul cercetătorilor chinezi la întrebarea dacă NeoCOV se poate transmite la oameni. Cercetătorii din Wuhan spun că da și că virusul are nevoie doar de o singură mutație pentru a deveni periculos pentru viața omului. De asemenea, The Jerusalem Post transmite că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nu se pot trage concluzii înainte de a fi efectuate studii suplimentare.

„Dacă virusul detectat va reprezenta un risc pentru oameni va necesita studii suplimentare”, a declarat OMS pentru agenția rusă de presă TASS , adăugând că „colaborează îndeaproape” cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Food and Agriculture. (FAO) și Programul ONU pentru Mediu (UNEP) pentru a „monitoriza și a răspunde amenințării virusurilor zoonotice emergente”, precizează The Jerusalem Post.