Alertă de mină marină pe Brațul Chilia
UPDATE: Scafandrii pirotehniști sosiți la fața locului au constat că este vorba de o mină marină de fabricație franceză, din al doilea război mondial. Aceasta nu avea încărcătură explozivă. Conform povestirilor localnicilor, în zonă, în timpul războiului, s-a scufundat o navă care avea la bord astfel de mine. De atunci, din când în când, acestea mai apar la suprafață și crează panică.
Mina a fost ridicată de scafandrii militari și transportată într-un depozit.
Restricțiile privind circulația navelor și ambarcațiunilor în zonă au fost ridicate.
Știrea inițială:
Un obiect plutitor, probabil o mină marină, a fost văzută azi dimineață plutind în Dunăre. ISU Tulcea a anunțat urgent M.Ap.N., în vederea trimiterii unei echipe de scafandri pirotehniști. Până la sosirea lor, monitorizează în permanență evoluția minei.
“În cursul acestei dimineţi, în jurul orelor 09:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta al judeţului Tulcea a fost alertat de către un echipaj al Poliţiei de Frontieră că în dreptul km fluvial 113, în apropiere de localitate Pătlăgeanca a fost identificat un obiect metalic sferic ce ar semăna cu o mină marină. Imediat de la primirea informaţiei, a fost activată echipa pirotehnică în vederea deplasării la faţa locului, iar conducerea Inspectoratului, prin Centrul Operaţional, a informat instituţiile abilitate să intervină în conformotate cu situaţia de fapt”, au anunţat, luni, reprezentanţii ISU Tulcea.
Ei au adăugat că a fost informată şi Căpitănia Tulcea pentru a aduce la cunoştinţă ambarcaţiunilor din zonă ori celor care urmează să tranziteze sectorul naval al Braţului Chilia Veche despre existenţa obiectului şi să acorde o atenţie sporită.
“În acest moment, echipajul pirotehnic a identificat obiectul în dreptul km fluvial 113-114, iar împreună cu un echipaj al Poliţiei de Frontieră asigură măsuri de monitorizare şi prevenire a unor evenimente până la ajungerea unei echipei de scafandri pirotehnicieni din cadrul Ministerului Apărării Naţionale care urmează să identifice obiectul şi să stabilească dacă este vorba de o mină marină istorică ori un altfel de obiect.
Recomandăm pe această cale ca toţi conducătorii de ambarcaţiuni să respecte indicaţiile autorităţilor prezente la faţa locului şi să reducă viteza de deplasare”, a mai transmis ISU Tulcea.