Alertă la graniţa cu Bulgaria! România transferă medici şi tehnicieni veterinari pentru controlul transporturilor de animale vii şi produselor de origine animală

Publicat: 13 sept. 2024, 08:22, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Alertă la graniţa cu Bulgaria! România transferă medici şi tehnicieni veterinari pentru controlul transporturilor de animale vii şi produselor de origine animală

Alertă la graniţa cu Bulgaria! Medici şi tehnicieni veterinari se vor afla la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor de transport de animale vii şi produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre ţara vecină, a anunţat Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Focar de variolă ovină şi caprină în Bulgaria

Decizia autorităţilor vine după confirmarea focarului de variolă ovină şi caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria.

În urma confirmării focarului de variolă ovină şi caprină în Bulgaria, ANSVSA a convocat de urgenţă joi Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB) pentru a adopta decizii care au ca obiectiv principal protejarea sectorului zootehnic românesc.

Toate maşinile care intră în ţară vor fi dezinfectate obligatoriu

Principalele măsuri decise joi vizează:

  • alocarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor de transport animale vii şi produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre Bulgaria;
  • amenajarea de puncte de dezinfecţie la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru dezinfecţia obligatorie a tuturor vehiculelor care intră pe teritoriul României;
  • informarea permanentă a fermierilor şi a transportatorilor despre riscurile răspândirii variolei ovinelor şi caprinelor şi despre măsurile preventive obligatorii.

Decizia va produce efecte timp de 30 de zile de la data emiterii sale.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.

Cât de periculoasă este variola ovină şi caprină?

Variola ovină și caprină este o boală infecţioasă virală care poate avea un impact sever asupra populațiilor de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii animalelor, cauzând perturbări ale circulației acestor animale și ale produselor provenite de la acestea, în interiorul Uniunii, precum și ale exporturilor către țări terțe.

Oile şi caprele afectate de această boală își pierd pofta de mâncare, prezintă febră și erupții cutanate pe piele și mucoase, dificultate în respirație.

Infecţia se transmite cu uşurinţă pe cale respiratorie.

În cazul apariției bolii, există un risc mare de răspândire la alte exploatații de ovine și caprine.

Conform reglementărilor UE în domeniu, România este liberă de boală.