Alertă maximă la Galați. Scăderea debitului și nivelului Dunării scoate din funcțiune sistemul de irigații
Seceta instalată în ultimele luni a distrus aproape în totalitate culturile agricole din bazinul cerealier de pe Podișul Covurlui. Este o situație fără ieșire, pentru că nici dacă ar urma o perioadă ploioasă, pagubele nu vor mai putea fi diminuate.
Se anunță o situație cu mult mai gravă, pentru că dacă va continua vremea caniculară și vor continua să scadă debitul și nivelul Dunării, va fi scoasă din funcțiune Stația de Pompare „Dunăre”, care asigură extragerea apei din fluviu pentru irigarea a 137.000 de hectare de teren arabil din județul Galați.
La culturile de toamnă, grâu, orz și rapiță, producțiile sunt de la zero la două tone la hectar
La cererea fermierilor care se află într-o situație disperată din cauză că seceta le-a distrus culturile în procente de la 85% la 100%, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a organizat o întâlnire a fermierilor cu parlamentarii de Galați, pentru ca aceștia să transmită la Guvern problemele cu care se confruntă.
„Dacă ne referim la culturile de toamnă, grâu, orz, rapiță, producțiile obținute în județul Galați sunt de la zero până la maximum două tone la hectar. Dacă facem referire la culturile înființate în primăvară, acolo unde nu s-a irigat, nu se obține nimic. Acolo unde s-a irigat și se irigă, se face ceva producție, dar numai dacă s-au respectat indicatorii, norma de udare și perioada de udare”, a precizat Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi şi reprezentant local al LAPAR.
Culturile de porumb au fost distruse în procent de 100%, la floarea soarelui procentul distrugerilor este de 85%
Potrivit șefei Direcției Agricole Galați, Doina Ragea, situația este cu mult mai gravă decât în anul 2020, pentru că acum culturile agricole sunt distruse în procente de până la 100%.
„Situația este cu mult mai gravă decât în anul 2020. Culturile de porumb sunt calamitate în procent de 100%, iar cele de floarea soarelui sunt calamitate, în momentul de față, în procent de 80-85%.
La mazăre, culturile sunt distruse în procent de 90%. Deocamdată nu e terminată recoltarea, dar din ceea ce este pe câmp, producția nu va fi mai mare de 300-400 kg la hectar. Și culturile de toamnă sunt calamitate în procent de 90%.
De cinci luni de zile, în județul nostru nu a plouat absolut deloc. Până la ora actuală, media precipitațiilor este de 92 de litri pe metrul pătrat, față de 231 de litri pe metrul pătrat, cât ar fi trebuit să fie în mod normal”, a precizat șefa Direcției Agricole Galați.
În opinia acesteia, nici dacă în perioada următoare vom avea mai multe zile ploioase, dezastrul nu mai poate fi evitat sau diminuat: „Dacă ne referim la suprafață, toată suprafața județului, de 291.438 de hectare de teren arabil, este calamitată. Chiar dacă va mai da ploaie, nu se mai poate face nimic”.
Scăderea debitului și nivelului Dunării va scoate din funcțiune sistemul de irigații
Situația cea mai gravă este dată de anunțul Administrației Naționale de Meteorologie, conform căreia de pe 15 iulie va urma o nouă perioadă caniculară, dar și de avertizările hidrologilor de la Administrația Națională „Apele Române”, care au avertizat că scăderea în continuare a debitului și nivelului Dunării va determina scoaterea din funcțiune a sistemului de irigații.
În condițiile scăderii debitului apelor Dunării, nu se vor mai putea amorsa pompele de la Stația de Pompare a Apei „Dunăre”, prin care este extrasă din fluviu apa pentru irigarea a 136.995 ha de teren arabil din județul Galați.
„Apare o problemă, pe care trebuie să o luăm în considerare. Este vorba de nivelul Dunării, pentru că marea majoritatea dintre noi irigăm prin SPA Dunăre.
Într-o discuție pe care am avut-o zilele trecute cu <<Apele Române>> mi s-au transmis și nivelul și debitul Dunării. Deci, este la 3.570, la Galați. La 3.500, pompele de la SPA Dunăre nu se mai amorsează și nu vom mai avea apă pentru irigații pe canalul magistral. Este o foarte mare problemă. Deci și noi ajungem în situația celorlalți colegi din țară, care nu își pot iriga culturile, deși noi avem și sistem de irigații și avem și Dunărea aproape”, a declarat Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi.
Scoaterea din funcțiune a sistemului de irigații ar mări pagubele, distrugând și culturile care ar mai putea fi salvate, dar ar face aproape imposibile lucrările de arat din toamna acestui an, pentru înființarea noilor culturi agricole.
Situație mai gravă decât în 2020, când seceta a distrus 85% din culturile agricole
Șefa Direcției Agricole Galați preciza că „situația este cu mult mai gravă decât în anul 2020”. Atunci, deși județul Galați era pe locul 4 pe țară din punct de vedere al suprafețelor agricole irigate, nu au putut fi evitate pagubele produse de secetă.
În județul Galați există peste 350.000 ha de terenuri agricole, din care 291.438 de hectare de teren arabil și pe mai puțin de jumătate din această suprafață, adică pe 136.995 ha, există sisteme de irigații. Pe alte 32.000 ha există sisteme de irigații, dar acestea nu pot fi puse în funcțiune.
Seceta din 2020, a fost anunțată de lipsa de precipitațiilor din iarnă. În primul semestru din 2020, media precipitațiilor pentru întreg județul Galați a fost de 135,36 l/mp față de o medie multianuală de 231 l/mp, rezultând un deficit de 96,64 l/mp.
Efectul secetei din 2020 a fost distrugerea aproape în totalitate a culturilor agricole din județul Galați. La culturile de toamnă a fost afectată de secetă o suprafață de 59.628 de hectare. La culturile de primăvară, a fost afectată de secetă o suprafață de 183.000 de hectare. În total, din cele 291.438 de hectare de terenuri agricole din județul Galați, seceta a distrus culturile de pe 242.628 hectare, adică aproximativ 85% din culturile agricole.