ALERTĂ. Noul raport WWF: Braconajul și traficul a condus la dispariția sturionilor de pe Dunăre
Ultimul raport WWF (World Wildlife Fund), dat publicității la sfârșitul lunii trecute, evidențiază o creștere alarmantă a braconajului și traficului de sturioni în țările din regiunea Dunării de Jos, ceea ce poate conduce chiar la dispariția unor specii de sturion
În 2004, România era numărul unu mondial la exportul de caviar, în conformitate cu reglementările CITES (Convenția Internațională de Comerț cu Specii Amenințate). Ulterior, în 2005, adică acum 19 ani, România a interzis pescuitul la sturioni și, astfel, comunități întregi din Delta Dunării, mai ales cele de pe Brațul Sf. Gheorghe, au rămas fără alte mijloace de subzistență, fiind practic transformate în braconieri. Mai mult, tot după 2005, timp de vreo șapte ani, pescuitul sturionilor era interzis doar în România, dar era permis în Bulgaria și Ucraina. Oare cine a avut interesul ca să se interzică pescuitul la sturioni în România?
Principalele constatării ale raportului WWF
Cel mai recent raport WWF privind braconajul și traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos evidențiază faptul că speciile de sturioni sunt pe cale de dispariție. În acest raport WWF sunt analizate 395 de cazuri de pescuit și comerț ilegal de sturioni înregistrate pe Dunăre, între 2016 și 2023, în Bulgaria, România și Ucraina, prin care 1.031 de sturioni au fost braconați.
PUTEREA va prezenta principalele constatări ale raportului WWF bazate pe informațiile oficiale furnizate din cele trei țări:
*Total cazuri: au fost înregistrate 395 de incidente de activități ilegale de pescuit sturioni, dintre care 144 în Bulgaria, 157 în România și 94 în Ucraina.
*Tendințe anuale: numărul documentat de cazuri pare destul de stabil în ultimii ani și variază între 50 și 65 de cazuri pe an.
*Echipament ilegal: Liniile de cârlig tradiționale nemomeale (karmaci) sunt încă utilizate pe scară largă în Bulgaria și România, deși sunt interzise. Numai în Bulgaria, autoritățile au confiscat 988 de karmaci, cu o lungime totală de cel puțin 37 de kilometri.
*Sturioni afectați: Raportul înregistrează 1.031 de sturioni, România raportând cel mai mare număr (610), urmată de Ucraina (418) și Bulgaria (3). Cu toate acestea, dar cifrele reale sunt probabil mult mai mari.
*Puncte fierbinți: principalele puncte fierbinți pentru traficul de sturioni rămân neschimbate: regiunea Vratsa în Bulgaria, Tulcea în România și Odesa în Ucraina.
Avertisment: „Aceste cifre sunt doar vârful unui aisberg mai mare”
„Aceste cifre sunt doar vârful unui aisberg mai mare, deoarece multe cazuri nu au inclus numărul exact de sturioni afectați și, ca în cazul oricărui tip de activitate ilegală, această crimă împotriva animalelor sălbatice rămâne în mare parte nedetectată”, a declarat Beate Striebel, WWF Global Sturgeon Initiative. „Țările europene își intensifică eforturile pentru a aborda amenințările pe termen lung la adresa speciilor de sturioni, dar aceste măsuri vor fi în zadar dacă nu putem pune capăt braconajului și traficului în Dunărea de Jos”, a avertizat Beate Striebel.
Rămâne de văzut ce vor face autoritățile române după acest raport devastator al WWF pentru a stopa traficul și braconajul la sturioni pentru că există riscul, destul de mare, ca să se declanșeze procedura de infringement împotriva României.