Alertă OMS: Vine virusul Marburg, mult mai periculos decât Ebola și Covid 19

Publicat: 20 aug. 2023, 08:00, de Ion Teleanu, în Internațional , ? cititori
Alertă OMS: Vine virusul Marburg, mult mai periculos decât Ebola și Covid 19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a postat recent pe site un anunț-avertizare privind pericolul apariției unui nou virus cu rată uriașă de mortalitate.

Printr-o postare recentă, dar surprinzătoare, OMS ne avertizează de efectele devastatoare ale virusului Marburg, „o boală foarte virulentă care provoacă febră hemoragică, cu o rată a mortalității de până la 88%, ce face parte din aceeași familie cu virusul Ebola” (https://www.who.int/health-topics/marburg-virus-disease#tab=tab_1). Totodată, OMS prezintă simptomele declanșate de apariția virusului Marburg dar și ce tratament trebuie urmat de cei care s-au virusat. Experții OMS susțin că virusul Marburg apare ca urmare a expunerii prelungite în mine și peșteri locuite de colonii de lilieci Rousettus. Adică tot lilieci, ca în cazul Covid 19.

Simptome și recomandări

Infecția umană cu boala cu virus Marburg rezultă inițial din expunerea prelungită la mine sau peșteri locuite de colonii de lilieci Rousettus. Virusul Marburg se poate răspândi prin transmitere de la om la om, prin contact direct (prin pielea ruptă sau membranele mucoase) cu sângele, secrețiile, organele sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate și cu suprafețele și materialele. De exemplu, lenjerie de pat sau îmbrăcăminte contaminate cu aceste fluide.

Boala cauzată de virusul Marburg debutează brusc, cu febră mare, cefalee severă și stare de rău severă. Durerile și durerile musculare sunt o caracteristică comună. Diareea apoasă severă, durerile și crampele abdominale, greața și vărsăturile pot începe în a treia zi. Diareea poate persista o săptămână. Imaginea pacienților în această fază a fost descrisă ca prezentând trăsături „de fantome”, ochi adânci, fețe fără expresie și letargie extremă. O erupție cutanată fără mâncărime a fost observată între 2 și 7 zile de la debutul simptomelor.

Mulți pacienți dezvoltă manifestări hemoragice severe în decurs de 7 zile, iar cazurile fatale au de obicei sângerări, adesea din mai multe zone. Sângele proaspăt în vărsături și fecale este adesea însoțit de sângerare din nas, gingii și vagin. Sângerarea spontană la locurile de puncție venoasă (unde se obține accesul intravenos pentru a da lichide sau a obține probe de sânge) poate fi deosebit de supărătoare. În timpul fazei severe a bolii, pacienții au febră mare. De asemenea, experții OMS susțin că afectarea sistemului nervos central se manifestă prin confuzie, iritabilitate și agresivitate, iar  „orhita” (inflamația testiculelor) apare în faza târzie, adică după 15 zile. Decesul apare de obicei între 8 și 9 zile de la debutul bolii cu virusul Marburg și este precedat de șocuri și pierderi severe de sânge.

OMS: „Nu există încă un tratament dovedit disponibil împotriva virusului Marburg”

Tratamentul recomandat de experții OMS vizează îngrijirea de susținere, prin rehidratarea cu lichide orale sau intravenoase, și tratamentul simptomelor specifice. Dar, atenție, OMS avertizează că ”Nu există încă un tratament dovedit disponibil pentru boala cu virus Marburg”, deși o serie de tratamente potențiale, inclusiv produse din sânge, terapii imune și terapii medicamentoase sunt în prezent evaluate. Totodată, OMS susține că este dificil să distingem clinic boala cu virus Marburg (MVD) de alte boli infecțioase, cum ar fi malaria, febra tifoidă, shigeloza, meningita și alte febre hemoragice virale. Însă confirmarea că simptomele sunt cauzate de infecția cu virusul Marburg se face folosind următoarele metode de diagnostic, utilizate și la COVID 19:

-test imunosorbent legat de anticorpi (ELISA);

-teste de detectare a antigenului;

-teste de neutralizare a serului;

-test de reacție în lanț a polimerazei cu revers-transcriptază (RT-PCR);

-izolarea virusului prin cultură celulară.