Federațiile sportive naționale refuză, de la începutul acestui an, să intre în legalitate, mai exact să pună în aplicare o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fapt pentru care Tribunalul București a confirmat deja că două federații funcționează ilegal.
„Uța” Lipă refuză să pună în aplicarea Decizia ICCJ privind recursul în interesul legii
PUTEREA a semnalat recent că președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS), generalul pensionar MAI Elisabeta „Uța” Lipă, fostă Oleniuc, refuză explicit „să pună în executare un Recurs în Interesul Legii, respectiv Decizia ICCJ nr. 19/2023, pronunțată în dosarul 2223/1/2023, publicată în Monitorul oficial al României nr. 62/30.01.2024 și care, raportat la art. 517 alin. 4 din Codul de procedură civilă, a devenit lege” (https://www.puterea.ro/alerta-sportul-de-performanta-a-capatat-caracter-infractional-patronat-de-agentia-nationala-pentru-sport/). Practic, este vorba de „eliminarea Cluburilor sportive de drept public din cadrul federațiilor sportive naționale, lucru care este în acord atât cu legislația națională cât și cu prevederile Cartei Albe a Sportului, elaborată de Comisia Europeană, și cu art. 165(2) din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene, obligatoriu a fi respectat, raportat la prevederile art. 148(2) din Constituție”. Ca urmare a acestui refuz, majoritatea federațiilor sportive naționale au fost reclamate în instanță, pentru că funcționează ilegal și ilicit, de două persoane implicate în activitatea sportivă românească, Marius Vecerdea și Ștefan Popescu. Și ieri deja au apărut surprizele neplăcute pentru cei care păstoresc federațiile sportive naționale.
Tribunalul București: Federațiile sportive naționale de scrimă și box funcționează ilegal
Tribunalul București a respins ieri cererile de înscriere a afilierii cluburilor sportive la Federația Română de Box și Federația Română de Scrimă (https://portal.just.ro/3/SitePages/dosar.aspx?id_inst=3&id_dosar=300000001132251), pe motivul principal al aplicării recursului în interesul legii, așa cum prevede Decizia ICCJ nr. 19/2023. Cele două decizii de ieri au fost date de Tribunalul București, deși ANS s-a opus și chiar a emis avizul de funcționare a celor două federații. Practic, instanța a constatat că cele două federații sportive funcționează ilegal, adică au afiliat cluburi sportive de drept public, și ca să intre în legalitate trebuie să respecte Decizia ICCJ nr. 19/2023 privind recursul în interesul legii. După cele două pronunțări de ieri, vătafii sportului românesc, adică președinta ANS, generalul pensionar MAI „Uța” Lipă, și șeful COSR, comisarul șef de poliție Mihai Covaliu, au intrat în fibrilații și au început să dea telefoane celor care au deschis acțiuni în instanță, reproșându-le că vor să arunce în aer sportul românesc. De asemenea, celor doi polițiști le-a ținut isonul cu dat telefoane un alt polițist, comandantul CS Dinamo București, venit de la „Doi și-un sfert”, comisarul șef de poliție Ionuț Popa. Săptămâna viitoare vor urma pronunțările în cazuri similare cu boxul și scrima la alte patru federații sportive. Ca atare, se poate constata că tăvălugul funcționării ilegale a federațiilor sportive naționale a fost pus în mișcare de către instanțele de judecată și este imposibil de oprit doar prin intrarea în legalitate. Practic, a început deja să iasă fum negru pe coșul ANS și cel al federațiilor sportive naționale.
„Finanțarea federațiilor sportive naționale de către Agenția Națională pentru Sport este ilicită”
Tot PUTEREA a semnalat, recent, că deputatul PSD Daniel Ghiță a solicitat, printr-un document depus la Parlament, miniștrilor Justiției și Finanțelor, Alina Gorghiu, respectiv Marcel Boloș, să constate că funcționarea și finanțarea federațiilor sportive naționale este ilegală și ilicită (https://www.puterea.ro/document-bomba-in-parlament-finantarea-federatiilor-sportive-nationale-de-catre-agentia-nationala-pentru-sport-este-ilicita/). „Vă solicit să puneți în aplicare prevederile acestui Recurs în Interesul Legii, pentru a pune sportul românesc de performanță în legalitate și a elimina uriașa risipă de fonduri publice, fonduri care se cheltuie de așa zisele structuri sportive de drept public, înființate prin acte de dispoziție ale autorităților publice și care structuri sportive sunt afiliate ilicit la federațiile sportive naționale, întrucât acestea nu se supun prevederilor O.G. nr. 26/2000, potrivit art. 85 din această Ordonanță de Guvern. Însăși Curtea de Conturi a României, în rapoartele periodice de control efectuate la Ministerul Tineretului și Sportului, ulterior Ministerul Sportului, actualmente Agenția Națională pentru Sport, a subliniat faptul că sportul de performanță nu este un atribut al autorității publice, ci este un drept exclusiv al federațiilor sportive naționale, raportat la art. 35 – 37 din Legea nr. 69/2000. Apartenența la federațiile sportive naționale a cluburilor sportive de drept public constituie o discriminare evidentă a cluburilor sportive de drept privat, o gravă încălcare a legii și o imensă sursă de corupție, din ce în ce mai evidentă, dacă se analizează sistemul de finanțare al federațiilor, de către Agenția Națională pentru Sport. Apreciez ca fiind ilicită finanțarea federațiilor sportive naționale de către Agenția Națională pentru Sport, întrucât se încalcă prevederile art. 71 lit.a din Legea nr. 69/2000, coroborat cu prevederile art. 46 lit.f și art. 48 din OG 26/2000 cu privire la asociații și fundați”, se menționează în documentul transmis miniștrilor Alina Gorghiu și Marcel Boloș.
09:09, 18.12.2024
• SPORT
07:47, 18.12.2024
• SPORT