Alexandru Preda: „Nu am regăsit spiritul lui Marin Preda la Siliștea Gumești” – Exclusiv
Alexandru Preda este un om distins, comunicativ și prietenos, înainte de importantul aspect al faptului că este fiul lui Marin Preda și persoana care poate povesti în cunoștință de cauză despre unul dintre scriitorii proeminenți pe care i-a avut România.
Încă de la prima interacțiune cu acesta, interlocutorul își dă seama că are în față o persoană cu principii solide și, precum tatăl său, cu un adevăr asumat pe care nu ezită să-l spună în cuvinte nemediate. Alexandru Preda, fiul cel mic al lui Marin Preda, este blogger, scrie recenzii de film pe serialex.ro, cântă la patru instrumente, compune și produce muzică în studioul lui de înregistrări.
Alexandru Preda a rămas fără tatăl său la vârsta de 9 ani, dar își amintește perfect anii copilăriei și vizitele la Siliștea Gumești, la casa părintească. A trecut pe la ea recent, într-un moment în care conducerea Bibliotecii Județene Marin Preda din Alexandria, prin directorul Valentina Pașa, a dedicat zilele instituției Centenarului Marin Preda, pentru că anul acesta, pe 5 august, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui prozator. Călătoria spre Teleorman a fost una interesantă, cu multe momente emoționante legate de întâlnirile cu oamenii care îi iubesc pe autorul Moromeților, însă despre spiritul Preda spune că nu prea mai există la Siliștea Gumești.
O casă modelată cu pământ care nu mai amintește de original, pancarte de pe care s-au șters cuvintele care anunțau că acolo este Centrul Cultural Marin Preda sau pur și simplu faptul că sunt oameni care nu știu să îndrume spre obiectivele care îl omagiază pe unicul fiu al satului care s-a remarcat atât de profund, toate acestea au adus un pic de tristețe în sufletul unui fiu care știe că într-o lume decentă Poiana lui Iocan era acum muzeu, nu paragină, pentru un simbol cum a fost Marin Preda, născut întâmplător în Teleorman. Despre toate aceste stări a povestit Alexandru Preda, într-un interviu exclusiv acordat Liber în Teleorman.