Alexandru Rafila, investigat de Parchetul European pentru alocări controversate din PNRR

Publicat: 23 iul. 2024, 15:56, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Alexandru Rafila, investigat de Parchetul European pentru alocări controversate din PNRR

Alexandru Rafila este vizat de o investigație deschisă de Parchetul European, care examinează milioanele de euro din PNRR alocate de acesta foștilor săi colaboratori de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru servicii de consultanță.

USR a anunțat că investigația pe numele ministrului Sănătății a fost inițiată în urma sesizării făcute în martie 2024 de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Alexandru Rafila, investigat de Parchetul European

Conform comunicatului transmis, consultanța este prevăzută în cadrul PNRR pentru a permite statului român să recurgă la experți externi în domenii unde nu are specialiști interni. Totuși, Alexandru Rafila a redirecționat 740 de milioane de euro de la construcția spitalelor către servicii de consultanță. USR subliniază că contractul semnat de Rafila cu foștii săi colaboratori de la OMS ridică mari suspiciuni de abuz în serviciu, delapidare și înșelăciune.

Contract de consultanță de 20 de milioane de euro semnat de ministrul Sănătății

„Am primit oficial, zilele trecute, confirmarea că Parchetul European a început investigațiile în dosarul deschis în urma sesizării mele și sper să fie oprită hemoragia din fondurile europene declanșată de Rafila prin contractele de consultanță inutile. Iar banii din PNRR pe care i-a pus acolo USR pentru investiții să meargă către destinația firească, adică pentru construirea de spitale noi”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților. În luna martie, deputatul USR a notificat Parchetul European și DNA despre un contract de consultanță de 20 de milioane de euro, semnat de ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, care a fost încheiat discreționar din fondurile Uniunii Europene alocate prin PNRR.

Sumele din PNRR pentru consultanță ar putea fi dublate cu alocări similare

Există suspiciunea că o parte din fondurile PNRR alocate pentru consultanță se suprapun cu sume destinate altor instituții pentru activități similare, cum ar fi Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate. Această instituție a primit, la rândul ei, un contract din fonduri europene pentru evaluarea și îmbunătățirea standardelor calității în sistemul de sănătate românesc, se mai arată în comunicatul USR.