Alexandru Rafila: Rezidențiatul va fi preluat de universitățile de Medicină, iar recunoașterea calificărilor va fi simplificată

Publicat: 13 sept. 2024, 06:05, de Cristian Matache, în Educație , ? cititori
Alexandru Rafila: Rezidențiatul va fi preluat de universitățile de Medicină, iar recunoașterea calificărilor va fi simplificată
Alexandru Rafila anunță renovarea secției de ATI de la Spitalul Pantelimon: Spitalul Pantelimon nu a beneficiat de astfel de reabilitări de mulţi ani

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, într-un interviu pentru Euronews, că procesul de rezidențiat va trece în curând sub coordonarea universităților de Medicină, iar recunoașterea calificărilor profesionale, inclusiv a celor obținute în străinătate, va fi gestionată de Colegiul Medicilor. Aceste schimbări vin în scopul simplificării și eficientizării procesului, care până acum era complex și îndelungat.

Rezidențiatul trece la universități

Rafila a explicat că rezidențiatul se desfășura oricum în mare parte în cadrul universităților, iar decizia de a transfera complet coordonarea către acestea este firească. „Nu e normal ca Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică să coordoneze o activitate pe care o desfășoară alții care nu au nicio relație de subordonare. Universitățile sunt autonome”, a subliniat ministrul.

El a mai adăugat că universitățile vor prelua și recunoașterea stagiilor efectuate de medicii rezidenți în străinătate. Acest proces, care era înainte lung și birocratic, va fi simplificat: „Până acum era un circuit în care coordonatorul dădea un aviz, trimitea la DSP, DSP trimitea la minister, iar ministerul la o comisie de sănătate. Circuitul era invers și dura foarte mult. Acum, acest proces va fi rezolvat rapid de universități”, a explicat Rafila.

Colegiul Medicilor va gestiona recunoașterea calificărilor

O altă schimbare importantă vizează implicarea Colegiului Medicilor în recunoașterea calificărilor profesionale ale medicilor, inclusiv pentru cei care vin din străinătate. În prezent, recunoașterea calificărilor profesionale pentru medicii români care vor să profeseze în România este un proces anevoios și de durată. „Am discutat cu Colegiul Medicilor ca această activitate să fie preluată de ei, iar legislația va fi modificată astfel încât recunoașterea să nu mai dureze atât de mult, iar oamenii să poată profesa mai rapid”, a spus Rafila.

Veniturile medicilor români, aproape de cele din Franța

În ceea ce privește veniturile medicilor români, ministrul a afirmat că acestea se apropie de nivelul celor din Franța. Rafila a menționat, de asemenea, că medicii din România au anumite avantaje, cum ar fi faptul că mulți nu mai trebuie să plătească chirie pentru locuințe, un cost suplimentar pe care l-ar avea dacă ar practica medicina în afara țării.