Alimentația în sarcină influențează sănătatea adultului de mai târziu
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Screenshot-2025-04-07-144142.png)
Alimentația mamei în timpul sarcinii are un rol esențial în dezvoltarea intrauterină a fătului. Dar și în prevenirea unor complicații obstetricale. Este opinia președintei Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu.
Într-o declarație pentru Agerpres, Adina Rusu enumeră asemenea complicații obstetricale:
- nașterea prematură,
- restricția de creștere intrauterină,
- diabetul gestațional,
- hipertensiunea indusă de sarcină.
Alimentația echilibrată, bogată în micronutrienți esențiali, precum
- acid folic,
- fier,
- vitamina D,
- iod,
- calciu,
susține formarea organelor vitale ale copilului și dezvoltarea normală a creierului.
Influența pe care mediul intrauterin, inclusiv alimentația mamei, o are asupra sănătății viitorului copil este cunoscută ca programare prenatală.
„Ceea ce mănâncă mama în timpul sarcinii poate «programa» modul în care corpul copilului va funcționa în viață”
— Adina Rusu, președinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași.
Alimentația mamei, responsabilă pentru eventualele dezechilibre nutriționale
Conform acesteia, dezechilibrele nutriționale acumulate fie prin carențe, fie prin aport excesiv pot crește riscul ca un copil, devenit adult, să dezvolte boli cronice precum obezitatea, diabetul sau afecțiuni cardiovasculare.
„Așadar, alimentația în timpul sarcinii nu influențează doar greutatea la naștere sau starea de bine de moment a copilului, ci poate determina sănătatea pe termen lung, fiind o responsabilitate, dar și o oportunitate unică de a pune bazele unui viitor adult sănătos. Un alt factor important pentru sănătate, pe termen lung, este alimentația nou-născutului, laptele matern fiind cel mai complet aliment pentru primele luni de viață. Acesta conține toți nutrienții de care copilul are nevoie în primele șase luni de viață și îi oferă factori imunologici esențiali pentru protecția împotriva infecțiilor”, explică Adina Rusu.
Potrivit studiilor, alăptarea exclusivă poate reduce riscul de boli respiratorii, gastrointestinale și de obezitate infantilă, având totodată beneficii asupra dezvoltării neurologice și a atașamentului mamă-copil.
„Însă rolul alimentației pentru un start sănătos în viață merge mult mai departe, nutriția în primele o mie de zile influențând sănătatea fizică și cognitivă pe termen lung. Astfel, conceptul celor «o mie de zile» care acoperă perioada de la concepție până la vârsta de 2 ani este astăzi recunoscut ca esențial în determinarea stării de sănătate pe termen lung. În acest interval, organismul copilului trece printr-o dezvoltare accelerată: se formează sistemul nervos, sistemul imunitar, funcțiile metabolice și relația cu alimentația. Deficiențele nutriționale din această etapă pot avea efecte ireversibile asupra sănătății fizice și cognitive, diversificarea corectă și introducerea echilibrată a alimentelor complementare fiind extrem de importante”, a precizat Adina Rusu.
În opinia sa, informarea corectă a părinților este un pas esențial pentru prevenirea malnutriției și a obezității infantile.
„Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului. Dieteticienii, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății au responsabilitatea de a oferi informații bazate pe dovezi, accesibile și adaptate fiecărui caz. Consilierea în perioada preconcepțională, în timpul sarcinii și după naștere ajută la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în familie, contribuind la prevenirea malnutriției, a carențelor sau a excesului ponderal, fenomene care au consecințe nu doar individuale, ci și asupra sistemului de sănătate în ansamblu. Începuturile sănătoase nu sunt întâmplătoare, ci se construiesc cu grijă, cu educație, cu sprijin și cu decizii informate, iar nutriția este una dintre cele mai puternice unelte pe care le avem pentru a oferi copiilor noștri un viitor plin de speranță”, a mai afirmat Adina Rusu.