Alimente pe care centenarii le mănâncă zilnic

Publicat: 11 feb. 2022, 09:00, de Puterea.ro, în Food , ? cititori
Alimente pe care centenarii le mănâncă zilnic

Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Ikaria (Grecia), Nicoya (Costa Rica)… sunt câteva regiuni la distanțe mari unele de altele, dar care au un numitor comun: longevitatea locuitorilor lor. Sunt zone unde trăiesc multe persoane în jurul vârstei de 100 de ani care au obiceiuri alimentare specifice.

Evident nutriționiștii au fost curioși să afle ce mănâcă acești oameni astfel încât reușesc să trăiască mult și nu oricum chiar într-o stare de sănătate bună. Ei au adunat aceste particularități și au ajuns la regimul ”Blue Zones”.

Dan Buethner, care a popularizat regimul Blue Zones”, spune că persoanele care vor să atingă și chiar să depășească vârsta de 100 de ani ar trebui să se bazeze 95% pe vegetale și să se abțină de la carnea roșie.

Și totuși ce mănâncă acești oameni care au ajuns la aceste venerabile vârste?! Iată:

Fasole boabe negre, linte, soia: bogate în antioxidanți;

Pâine (aluat din făină integrală, cu drojdie): aliment care scade indicele glicemic;

Roșii: legume ce conțin leucopen, un antioxidant, care luptă contra inflamațiilor, și betacaroten, care reduce riscul de tumori;

Avocado: indicat deoarece ține sub control colesterolul;

Cartoful dulce violet: super aliment bogat în vitaminele A, B6, C, dar și în potasiu și fibre;

Cereale complete (orez, quinoa etc.): extrem de eficiente pentru o bună digestie; 

La acestea se adaugă: ulei de măsline, usturoi, nuci, migdale și pește de trei ori pe săptămână.

Regimul centenarilor include și ouă, și lactate. Cu mențiunea expresă: ”consum moderat”. Ca de altfel și în ceea ce privește vinul roșu.