11 alimente pe care să le consumi ca să ai o imunitate bună în sezonul rece. Ceaiul verde se numără printre ele

Publicat: 08 dec. 2024, 20:23, de Lavinia Tudor, în Sănătate , ? cititori
11 alimente pe care să le consumi ca să ai o imunitate bună în sezonul rece. Ceaiul verde se numără printre ele
Sursa foto: Pickpik

Un stil de viață sănătos începe cu o alimentație corectă, iar în sezonul rece este esențial să consumăm alimente bogate în vitamine și minerale care susțin sistemul imunitar.

Iată o listă de 11 alimente care pot face diferența în lupta împotriva răcelilor și a altor afecțiuni:

1. Citricele

Majoritatea oamenilor apelează la vitamina C imediat ce răcesc, deoarece aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar. Vitamina C crește producția de globule albe, esențiale în combaterea infecțiilor. Citricele precum portocalele, lămâile, grepfrutul și mandarinele sunt excelente surse naturale de vitamina C. Deoarece corpul nu produce sau stochează această vitamină, este necesar un aport zilnic: 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați, conform publicației Healthline.

2. Ardeii roșii

Știați că ardeii roșii conțin de aproape trei ori mai multă vitamina C decât portocalele? În plus, sunt bogați în beta-caroten, care susține sănătatea pielii și a ochilor.

3. Broccoli

Broccoli este plin de vitaminele A, C și E, fibre și antioxidanți. Gătit cât mai puțin, ideal prin aburire sau în stare crudă, broccoli își păstrează puterea nutritivă și beneficiile pentru imunitate.

4. Usturoiul

Cunoscut de secole pentru proprietățile sale medicinale, usturoiul conține compuși cu sulf, cum ar fi alicina, care pot întări sistemul imunitar și combate infecțiile.

5. Ghimbirul

Ghimbirul este aliatul ideal împotriva inflamațiilor și durerilor în gât. În plus, acesta poate contribui la reducerea grețurilor și are potențialul de a scădea colesterolul.

6. Spanacul

Spanacul nu este doar bogat în vitamina C, ci și în antioxidanți și beta-caroten, care susțin abilitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Gătirea ușoară ajută la eliberarea nutrienților esențiali din acesta.

7. Iaurtul

Alegeți iaurturi care conțin „culturi vii și active” pentru a stimula imunitatea. În plus, iaurtul este o sursă bună de vitamina D, care joacă un rol-cheie în reglarea sistemului imunitar.

8. Migdalele

Vitamina E, un antioxidant puternic, este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. O jumătate de cană de migdale (aproximativ 46 de bucăți) oferă 100% din necesarul zilnic de vitamina E.

9. Semințele de floarea-soarelui

Acestea sunt bogate în fosfor, magneziu, vitamina B6 și vitamina E. În plus, conțin seleniu, un mineral care poate combate infecțiile virale, conform studiilor.

10. Turmericul

Acest condiment galben, utilizat frecvent în curry, este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Curcumina, componenta sa activă, poate susține imunitatea și are potențial antimicrobian.

11. Ceaiul verde

Datorită nivelului ridicat de epigalocatechin galat (EGCG), ceaiul verde este un antioxidant puternic care sprijină sistemul imunitar. În plus, ceaiul verde are și posibile proprietăți antivirale, făcându-l o băutură excelentă pentru sezonul rece.