Alimente sănătoase de luat pe o insulă pustie!
Alimente sănătoase de luat pe o insulă pustie – nu reprezintă titlul unei cărți, ci cea mai nouă„idee” a nutriționistei Mihaela Bilic. Ea spune că goana după o nutriție sănătoasă a generat o mulțime de percepții greșite cu privire la ce este sau nu alimentația sănătoasă.
Bilic spune că ciocolata și hotdogul sunt de fapt alimente sănătoase! „Voi ce aliment ați lua pe o insulă pustie? 8 persoane din 10 își doresc în prezent să mănânce sănătos. Mai grav este că nu există o definiție clară a termenului sănătos.
Instinctul nostru știe că tot ce este hrănitor și bogat în calorii e sănătos. Însă rațiunea ne spune că doar mâncarea dietetică, neprocesată și eventual bio e sănătoasă. Atenție, dacă ești idealist dpdv alimentar, riști să mori de foame!”, scrie Bilic pe Facebook.
Alimente sănătoase de luat pe o insulă pustie!
Ea mai vorbește despre Paul Rozin, un psiholog de la Universitatea din Pennsylvania, care a făcut un sondaj cu privire la percepția consumatorilor despre alimente. Iar rezultate au fost surprinzătoare. Respectiv 50% dintre oameni au impresia că o cantitate mică de mâncare bogată în calorii îngrașă mai tare decât o cantitate mare de mâncare săracă în calorii.
30% dintre ei sunt convinși că un regim complet lipsit de grăsimi este mai sănătos decât un regim cu conținut mic de grăsime.
Rozin a făcut și un experiment în care propunea următorul scenariu: imaginați-vă că veți fi singuri pe o insulă pustie timp de un an. Și că puteți lua cu voi doar apă și un singur aliment. Ce ați alege din următoarele variante: porumb, germeni de soia, spanac, piersici, banane, hotdog sau ciocolată?
Care sunt alimentele sănătoase de luat pe o insulă pustie
Clasamentul a fost următorul: banane 42%, spanac 27%, porumb 12%, germeni de soia 7%, piersici 5%, hotdog 4%, ciocolată 3%.
„Concluzia? Doar 7% dintre participanți la experiment ar fi supraviețuit. Hotdog-ul și ciocolata erau singurele produse cu adevărat hrănitoare, care asigurau aportul caloric și toți nutrienții de bază.
Cum de s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții? Cât despre dulciuri, percepția este și mai denaturată. Întrebați cum ar caracteriza “prăjitura cu ciocolată” într-un singur cuvânt, majoritatea americanilor a răspuns “vină/ păcat/ culpabilitate”
Iată ce se întâmplă, a spus Rozin, când nutriția se transformă în nutriționism. Ideologiile sunt periculoase în orice domeniu, așa ajungem să credem că dietetic înseamnă sănătos. Greșit! Oamenii se hrănesc cu făinoase, proteine și grăsime, nu cu frunze și apă!!!!”, scrie Bilic pe Facebook.