Alimente și băuturi de zi cu zi implicate în căderea părului
Unele alimente și băuturi pe care le consumăm în fiecare zi pot fi cauza multor probleme de sănătate, inclusiv a căderii părului.
Stresul, hormonii, poluarea, genetica sau folosirea unor produse cosmetice sunt factori care pot contribui la căderea părului. Din păcate, uităm să adăugăm la acești factori unele alimente și băuturi care au un rol foarte important în protejarea sănătății părului. De exemplu, alimentele bogate în zahăr pot provoca vârfuri de insulină, ducând la accentuarea căderii părului, la fragilizarea firului de păr.
Iată lista alimentelor și băuturilor obișnuite care provoacă căderea părului:
- Alimente bogate în amidon: pastele, pâinea albă, dulciurile și produsele de patiserie, care provoacă excesul de insulină. Pâinea albă și produsele de patiserie conțin carbohidrați rafinați care se transformă rapid în zahăr, sunt lipsite de fibre, accentuând căderea părului. Se știe că dulciurile pot provoca inflamații, inclusiv la nivelul foliculilor de păr. De asemenea, chipsurile bogate în sare au un impact negativ asupra părului.
- Aditivi alimentari: sulfiții și coloranții, care sunt în multe produse alimentare.
- Carnea roșie și preparatele prăjite care stimulează transformarea testosteronului în dihidrotestosteron (DHT). Acest hormon este implicat în căderea androgenetică a părului. (Alopecia androgenetică este un tip de cădere a părului cronică și progresivă, instalată odată cu înaintarea în vârstă).
- Mercurul din pește (peștele-spadă, macrou și ton). Se știe că mercurul interacționează cu zincul. În timp ce zincul ajută la creșterea părului, mercurul „mănâncă” zincul.
- Preparatele care conțin multe grăsimi. Scalpul are propria substanță uleioasă – sebum –, care asigură hidratarea pielii. În cazul excesului de grăsimi, foliculul de păr este sufocat, părul devine uleios, lipsit de volum și rezistență.
- Băuturile carbogazoase, deoarece provoacă creșterea nivelului de zahăr din sânge.
- Alcoolul conține zahăr, care are efect inflamator. Această reacție va inhiba asimilarea unor nutrienți ca zinc, fier, cupru, care sunt extrem de importanți pentru sănătatea părului. De asemenea, alcoolul provoacă deshidratarea, ceea ce contribuie la fragilizarea firului de păr.
În schimb, lintea, soia, bananele, avocado, fasolea neagră, spanacul, semințele, afinele, gălbenușul, untul de migdale, somonul sunt direct implicate în protejarea sănătății părului.