Alimente și băuturi pe care un oncolog le-a trecut pe lista neagră!

Publicat: 10 oct. 2024, 16:03, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Alimente și băuturi pe care un oncolog le-a trecut pe lista neagră!

Nichole Andrews,  nutriționist specializat în oncologie, ne oferă o listă cu alimente și băuturi pe care ne îndeamnă să le evităm a pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului.

Nutriționistul subliniază, de la început, că mai degrabă să prevenim decât să vindecăm această boală.

Deloc surprinzător, primul pe lista neagră este alcoolul. „Toate tipurile de alcool, inclusiv vinul roșu, vă vor crește riscul de diferite tipuri de cancer ”, a declarat specialistul, subliniind legăturile demonstrate științific dintre alcool și multe tipuri de cancer, în special al ficatului, colonului și de sân. De asemenea, referitor la băuturi, trebuie evitate cele îndulcite, deoarece conțin calorii goale, care pot contribui la creșterea în greutate și, prin urmare, să mărească riscul de cancer. ”Dacă veți reduce țesutul adipos, veți echilibra nivelul de calorii sănătos”, spune nutriționistul, care reamintește că excesul de grăsime corporală ar putea crește riscul de apariție a 13 tipuri de cancer.

Pe aceeași listă, se află cafeaua. Deși o ceașcă de cafea nu crește direct riscul de cancer, Nichole Andrews i-a îndemnat pe ”cafegii” să ia în considerare impactul zahărului adăugat în fiecare ceașcă.

Nutriționistul pune pe aceeași listă neagră mezelurile și carnea procesată. „ Cărnurile procesate (cum ar fi pepperoni, șuncă, slănină, salam sau chiar cârnați) cresc riscul de cancer colorectal, indiferent de consumul lor”, explică specialistul, citat de Daily Mail.  În mod concret, nutriționistul se referă la nitrații și nitriții, substanțe chimice folosite în procesul de conservare a acestor produse din carne, care deteriorează celulele din intestin, provocând modificări care pot duce la cancer.

Iar celor care sunt fani ai cărnii roșii, specialistul le recomandă să micșoreze cantitatea consumată dacă vor să-și protejeze sănătatea. „Carnea roșie nu va crește riscul de cancer, așa cum o fac alcoolul și carnea procesată. Cu toate acestea, ea aduce mai aproape cancerul colorectal dacă mâncăm mai mult de 500 de grame pe săptămână ”, precizează nutriționistul. Așadar, o porție de carne roșie pe săptămână și restul carne de curcan, pui, pește sau fructe de mare.

În același timp, nutriționistul cere precauție față de cerealele care nu sunt integrale, cum ar fi pâinea albă sau orezul alb. În schimb, recomandă cerealele integrale, care contribuie la reducerea riscului de cancer de colon si sân. De asemenea, sunt indicate mai multe fibre si mai multi nutrienți, deoarece sunt mai putin procesați. „Mai multe fibre vă vor ajuta să reduceți riscul de cancer și să aveți o digestie mai bună”.

În final, nutriționistul avertizează asupra laptelui vegetal, aliment inclus în dietele vegane. Deși aceste produse sunt opțiuni pentru persoanele alergice la produsele lactate, totuși, nutriționistul spune că îl evită pentru că nu conține nutrienți esențiali pentru reducerea riscului de îmbolnăvire.