Ucraina: Alimentele, încotro? „Invazia” din coșul de pâine al Europei

Publicat: 24 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Food , ? cititori
Ucraina: Alimentele, încotro? „Invazia” din coșul de pâine al Europei

Ucraina este considerată „coșul de pâine al Europei”, iar invazia ar duce la „lovirea puternică” a lanțului de aprovizionare cu alimente”, a declarat Alan Holland, CEO și fondator al companiei de tehnologie de aprovizionare Keelvar.

Ucraina produce grâu, orz și secară pe care se bazează o mare parte din Europa, după cum subliniază spus analiștii. Este, de asemenea, un mare producător de porumb. „Chiar dacă sezonul de recoltare este peste câteva luni, un conflict prelungit ar crea penurie de pâine în această toamnă”, a mai spus Holland.

De fapt, nu doar Uniunea Europeană va fi lovită, tot potrivit analiștior. Multe națiuni din Orientul Mijlociu și Africa se bazează, de asemenea, pe grâul și porumbul ucrainean, iar întreruperile acestei aprovizionări ar putea afecta securitatea alimentară în acele regiuni, după cum a declarat și Dawn Tiura, președinte la Sourcing Industry Group.

Cereale plus petrol egal…

Tiura mai evidențiază că de asemenea China este un mare beneficiar al porumbului ucrainean și că de fapt, „Ucraina a înlocuit SUA ca principal furnizor de porumb al Chinei în 2021”. Prețurile grâului și porumbului sunt deja în creștere. Contractele futures pe grâu tranzacționate în Chicago au crescut cu aproximativ 12% de la începutul acestui an, în timp ce contractele futures pe porumb au crescut cu 14,5% în aceeași perioadă.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape 30% din exporturile globale de grâu. În plus, orice întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale va afecta producția de îngrășăminte – cum s-a întâmplat anul trecut, potrivit analiștilor, și aceast lucru va afecta agricultura și mai mult.

Concluzia generală este că inflația alimentară a crescut și s-ar putea agrava. În plus, preţul petrolului a depăşit joi pragul de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată după 2014, după ce Rusia a atacat Ucraina, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie, potrivit Reuters.Analiştii atrag atenţia şi asupra presiunilor inflaţioniste asupra economiei mondiale de pe urma unui preţ al barilului de petrol de 100 de dolari, în special pentru Asia, care importă cea mai mare parte a energiei de care are nevoie.