Alimentele ultra-procesate dau depedență, ca nicotina, cocaina sau heroina
O amplă cercetare, de dată recentă, demonstrează că alimentele ultra-procesate creează o depedență comparabilă cu cea indusă de nicotină, cocaină sau heroină.
Această cercetare se bazează pe 281 de studii efectuate în 36 de țări. Datele colectate indică faptul că 14% dintre adulți sunt dependenți de unele alimente ultra-procesate. Această cercetare a fost coordonată de Ashley Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan.
Combinația de glucide rafinate și de grăsimi, frecventă în alimentele ultra-procesate, pare să aibă un efect supra-adictiv asupra sistemelor de recompensă cerebrală, ceea ce poate mări potențialul de dependență de aceste alimente, subliniază autorul acestei cercetări.
Chris van Tulleken, autor al cercetării, a precizat pentru The Guardian că numeroase produse procesate pot crea dependență: ”Când oamenii suferă de dependență alimentară, aceasta este aproape întotdeauna cauzată de aceste produse”.
Deocamdată, experții nu au identificat cu precizie mecanismul responsabil pentru această adicție. ”Și alimentele de origine naturală tind să conțină mai multe glucide sau mai multe grăsimi. Dar nu au un nivel ridicat pentru ambele. Astfel, alimentele procesate au un nivel disproporționat și de glucide, și de grăsimi.
Chris van Tullken subliniază că produsele adictive nu provoacă dependență în cazul tuturor consumatorilor. ”Aproape 90% dintre persoane pot încerca alcoolul fără a avea o relație problematică cu acesta, multe înceară țigările sau chiar cocaina…
Autorul acestei cercetări subliniază importanța limitării consumului acestor alimente. Și puteți începe întrebându-vă: Este cu adevărat un aliment ceea ce mănânc? Și s-ar putea să vă treacă pofta și să simțiți un dezgust, subliniază autorul cercetării.