Alimentele ultra-procesate măresc riscul de cancer
Specialiștii din cadrul Centrului internațional pentru cercetarea cancerului (CIRC) spun că înlocuirea alimentelor ultra-procesate cu produse proaspete, sănătoase poate reduce riscul de multe cancere.
Este concluzia unui studiu (Food processing and cancer risk: results form the prospective EPIC cohort study) de cohortă prospectiv EPIC, care a monitorizat peste 450.000 de persoane din zece țări europene, o perioadă de 25 de ani. Acest studiu, potrivit Sante magazine, confirmă rezultatele unui alt studiu, NutriNet-Sante, realizat în Franța.
Concret, consumul de alimente ultra-procesate este asociat cu o creștere a riscului de cancere ORL, digestive și al sânului la menopauză. În schimb, înlocuirea cu 10% a acestor produse cu alimente mai puțin procesate reduce riscul cancerelor ORL, al colonului și al carcinomului hepatocelular.
Pentru a evalua gradul de transformare a alimentelor, s-a folosit clasificarea Nova de la 1 la 4, în grupa 4 fiind incluse alimentele ultra-procesate, care conțin aditivi și sunt ambalate în plastice.
Cercetătorii au subliniat că acest studiu ar putea să subestimeze fenomenul, deoarece în ultimii 20 de ani prezența pe piață a alimentelor ultra-procesate a crescut în mod alarmant, potrivit criteriilor Nova.