Alimentele ultraprocesate, cauză a infarctului și accidentului vascular cerebral
Două studii recente demonstrează că mare parte dintre alimentele ultraprocesate măresc riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Pe lista alimentelor ultraprocesate, care pot fi cauza unor boli cardiovasculare grave sunt cereale, băuturi carbogazoase, produse fast-food.
Cele două studii au fost prezentate la conferința anuală a Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam.
Dr. Henry Dimbley, specialist în nutriție, subliniază în The Guardian că multe ”alimente ultraprocesate” sunt în dieta britanicilor. ”Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (National Health Service)”, subliniază dr. Dimbley.
Potrivit specialiștilor, mulți consumatori cred că alimentele ultraprocesate sunt sănătoase, fără să-și dea seama că acestea reprezintă cauza hipertensiunii. De aceea, sunt mai indicate sandvișurile, supele și iaurturile cu conținut redus de grăsime.
Cercetătorii de la Universitatea Sydney au descoperit că, din cele 10.000 de femei participante la studiu, 39% prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cantităţi foarte mici de alimente ultraprocesate.
Dr. Yang Qu, cercetător la Universitatea de Medicină Militară IV din China, participant la al doilea studiu, a subliniat că persoanele care se hrăneau cu cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.