Alimentele ultraprocesate, vândute ca țigările, cu avertismente!
Alimentele ultraprocesate (ultra-proccessed foods – UPF) trebuie vândute cu avertismente ca și țigările și, de asemenea, trebuie să fie puternic impozitate din cauza impactului grav asupra sănătății și creșterii mortalității, este de părere prof. Carlos Monteiro.
Aceste alimente, care înlocuiesc dietele sănătoase ”în toată lumea”, cu toate dovezile tot mai clare în privința riscurilor asociate cu acestea, ar trebui să fie vândute, ca și pachetele de țigări, cu avertismente, subliniază nutriționistul Carlos Monteiro, care a inventat acest termen, scrie The Guardian.
Monteiro și colegii săi au folosit pentru prima dată expresia UPF în urmă cu 15 ani.
Profesorul Carlos Monteiro, de la Universitatea din Sao Paolo, va evidenția pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă UPF-urile în cazul copiilor și adulților la Congresul Internațional privind Obezitatea (Sao Paolo, 26-29 iunie).
Specialistul este de părere că ”reclamele pentru UPF-uri ar trebui interzise sau strict restricționate”, că ar trebui interzise vânzările acestor produse în școli și unități de sănătate și ar trebui impozitate puternic.
În cadrul expunerii la Congresul Internațional conscrat obezității, profesorul Monteiro face o paralelă între UPF-uri și tutun. El spune că „atât tutunul, cât și UPF-urile provoacă numeroase boli grave și mortalitate prematură; ambele sunt produse de corporații transnaționale care investesc profiturile enorme obținute cu produsele lor atractive/dependente în strategii de marketing agresive și în lobby împotriva reglementărilor; și ambele sunt patogene (periculoase) prin proiectare, așa că reformularea nu este o soluție”.
Obezitate și exces ponderal
Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, a evidențiat că, din 1.216 persoane testate în cadrul caravanei ”Sănătatea vine la tine” ( 65% sunt femei cu vârste de peste 50 de ani), 82% suferă de obezitate sau au exces ponderal.
”Trăim cu senzaţia că la ţară, părinţii noştri, bunicii noştri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mişcare prin curte… Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul. 82% dintre persoanele testate de noi sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Mai mult de jumătate dintre pacienţii testaţi au diabet sau prediabet. Riscul de boli cardiovasculare este mare. Caravana „Sănătatea vine la tine” este un semnal de alarmă pentru autorităţi, dar şi pentru noi şi familiile noastre”, a spus Cezar Irimia.