Alimentul care ar reduce cu 29% riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Publicat: 07 feb. 2025, 10:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Alimentul care ar reduce cu 29% riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Potrivit concluziilor unui studiu recent, consumul de până la șase ouă pe săptămână poate „reduce riscul de deces” din cauza bolilor cardiovasculare cu 29%, relatează The Sun. 

Bolile cardiovasculare se referă la un număr mare de patologii, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă etc. Aceste boli sunt legate de anumiți factori de risc, dintre care majoritatea sunt modificabili: vârsta, fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, alimentația necorespunzătoare, obezitatea sau un stil de viață sedentar, dar și ereditatea.

În Australia, cercetătorii de la Universitatea Monash (Melbourne) au descoperit că ouăle ar putea reprezenta un aliat în lupta împotriva apariției diferitelor boli.

Potrivit descoperirilor cercetătorilor australieni, prezentate de The Sun, persoanele în vârstă care consumau ouă la micul dejun – între 1 și 6 pe săptămână – aveau un risc cu 29% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu persoanele care nu  mâncau deloc ori o dată sau de două ori pe lună.

„Oul este un aliment bogat în nutrienți, o sursă bogată de proteine ​​și de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, folați, acizi grași nesaturați, vitamine liposolubile (E, D, A și K), colină și multe minerale și oligoelemente”, explică Holly Wild,  primul autor al studiului. „De asemenea, oul este o sursă accesibilă de proteine ​​și nutrienți pentru adulții în vârstă. Cercetările sugerează că oul reprezintă cea mai bună sursă de proteine ​​pentru adulții în vârstă care ar putea fi afectați de declin fizic și senzorial legat de vârstă”.

Un alt rezultat al studiului: amatorii de ouă prezentau un risc  cu 15% mai mic de deces de toate cauzele. „Studiul a constatat că adulții în vârstă care aveau diete de calitate moderată până la înaltă au raportat un risc cu 33-44%  mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, sugerând că adăugarea de ouă în diete de calitate moderată și înaltă poate îmbunătăți longevitatea”, au adăugat cercetătorii.

Studiul – la care au participat 8.756 de persoane cu vârste de 70 de ani și peste  – a fost publicat în revista Nutrients.