Alimentul de post care devine periculos când este prăjit. Avertismentul medicului Mihaela Bilic
Postul Crăciunului este perceput de mulți ca o perioadă de purificare a organismului, însă, din cauza alegerilor culinare nepotrivite, poate duce la acumularea kilogramelor în plus. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra modului de preparare a unor alimente de post, care, dacă sunt gătite greșit, pot deveni adevărate capcane calorice.
Cartofii sunt un exemplu clar al alimentelor sănătoase care își pierd beneficiile atunci când sunt preparate necorespunzător. „Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că, atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare”, a explicat Mihaela Bilic în cadrul rubricii Doctor de bine la Știrile Pro TV, citată de spectacola.ro.
Cartoful crud are aproximativ 70 de calorii pe 100 de grame și este considerat prietenos cu digestia, fiind o sursă de glucoză cu absorbție lentă și fără gluten. Totuși, problema apare când este gătit în moduri care îi sporesc conținutul caloric.
Cartofii prăjiți – un pericol ascuns
Prăjirea cartofilor îi transformă într-o „bombă calorică” datorită uleiului absorbit în timpul preparării.
„În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii”, a avertizat nutriționista.
Deși surprinzător, cartofii prăjiți au un indice glicemic mai mic decât cartofii fierți sau piureul, deoarece uleiul încetinește absorbția glucozei. Totuși, acest beneficiu nu compensează impactul caloric ridicat.
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați”
În ceea ce privește cartofii congelați, Mihaela Bilic respinge miturile conform cărora aceștia ar fi nesănătoși: „Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează.”
Nutriționista recomandă însă evitarea adaosului de grăsimi suplimentare, deoarece mulți cartofi congelați conțin deja ulei. „Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei.”