Alina Bica ar putea scăpa de condamnare. Ce le cere fugara judecătorilor

Publicat: 26 iun. 2024, 07:10, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Alina Bica ar putea scăpa de condamnare. Ce le cere fugara judecătorilor
Alina Bica ar putea scăpa de condamnare. Ce le cere fugara judecătorilor

Fugara Alina Bica ar putea avea mai mult noroc decât s-a așteptat. Curtea de Apel București urmează să hotărască miercuri, 26 iunie, dacă Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, va beneficia de recunoașterea pedepsei executate în Italia. Această decizie ar putea împiedica emiterea unui nou mandat european de arestare pe numele său, evitând astfel reținerea ei în România.

Alina Bica ar putea fi eliberată

Curtea de Apel București este pe punctul de a decide, miercuri, 26 iunie, dacă pedeapsa de patru ani primită de Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, și executată în Italia poate fi recunoscută și în România. În Italia, Bica a executat pedeapsa într-un regim mai blând, fiind plasată în arest la domiciliu, care i-a permis să lucreze și să se deplaseze sub supraveghere pe parcursul zilei.

În România, Tribunalul București i-a scăzut din pedeapsă perioadele în care a fost în arest preventiv sau arest la domiciliu în Costa Rica și Italia, totalizând un an și trei luni. Cu toate acestea, Alina Bica a contestat această decizie, solicitând judecătorilor să recunoască întreaga pedeapsă executată în Italia pentru a evita emiterea unui nou mandat european de arestare și o nouă cerere de extrădare. Ea argumentează că ar fi nejust să execute de două ori aceeași pedeapsă pentru aceeași faptă.

Cristina Tomescu, un avocat specializat în Drept internațional și membru al Baroului din Belgia, a explicat pentru Ziare.com că instanțele din România nu ar trebui să emită cereri de executare a pedepsei dacă aceasta este în curs de executare sau a fost deja executată într-un alt stat european.

„Singurele precizări pot veni de la instanțele din Italia. Pentru că la acest moment, dacă este cum susține doamna Bica, nu există cadru legal pentru emiterea unui mandat european de arestare, ci pentru recunoașterea pedepsei pe care ar fi executat-o în Italia”, a subliniat sursa citată.

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender.

În 2013, Bica ar fi cerut subordonaților săi să solicite o condamnare cu suspendare pentru Tender în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului București. Bica a fugit din România înainte de pronunțarea sentinței, fiind găsită inițial în Costa Rica alături de Elena Udrea, apoi a plecat în Italia, stabilindu-se în Bari.