Alina Bica scapă de închisoare. Fosta șefă DIICOT cere despăgubiri de peste un milion de euro de la statul român
Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a reușit să evite executarea pedepsei de patru ani de închisoare, la care fusese condamnată pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. În urma unei decizii a Curții de Apel București, s-a stabilit că Bica și-a ispășit deja pedeapsa în Italia, sub formă de detenție la domiciliu, ceea ce face imposibilă contestarea sentinței în România.
Alina Bica nu mai merge după gratii
Instanța a respins contestația depusă de Bica, considerând-o inadmisibilă, dar a recunoscut că sentința fusese executată conform deciziei Curții de Apel din Bari, care în 2020 confirmase condamnarea sa pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în 2019.
După ce a încercat în mod repetat să anuleze decizia ICCJ, Alina Bica s-a confruntat cu respingerea contestațiilor ei atât de Tribunalul București, cât și de Curtea de Apel București. Instanțele române au motivat că recunoașterea sentinței în Italia nu constituie un temei suficient pentru anularea mandatului de executare a pedepsei, considerând că aceasta nu poate modifica decizia finală a justiției din România.
Pe lângă aceste demersuri, Alina Bica a inițiat un proces civil împotriva statului român, solicitând despăgubiri de peste un milion de euro. Acțiunea sa este bazată pe două dosare în care a fost achitată. Primul caz se referă la o acuzație de luare de mită, în care se susținea că ar fi primit 17.500 de euro de la Șerban Pop, fost vicepreședinte ANAF, pentru a soluționa favorabil un dosar care îl viza pe omul de afaceri Horia Simu, proprietarul companiei Cuprom.
Al doilea dosar privește o acuzație de abuz în serviciu, legată de votul Alinei Bica în favoarea unor despăgubiri supraevaluate de 62 de milioane de euro, acordate afaceristului Gheorghe Stelian, cunoscut și sub numele de „Stelu ANRP”, pe vremea când Bica era reprezentant al Ministerului Justiției în Comisia pentru despăgubiri din cadrul Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
Cu toate că justiția română a confirmat condamnarea Alinei Bica în dosarul favorizării lui Ovidiu Tender, aceasta a reușit să beneficieze de un regim mai blând în Italia, unde pedeapsa a fost transformată în arest la domiciliu.
Totuși, rămân numeroasele sale încercări de a obține anularea sentinței, precum și pretențiile financiare pe care le are împotriva statului, considerând că a fost nedreptățită în dosarele în care a fost achitată.