Alina Gorghiu cere CJUE lămuriri cu privire la extrădarea Prințului Paul
Alina Gorghiu a vorbit despre situația extrădării Prințului Paul de România în contextul în care instanța din Malta a respins recent cererea de extrădare formulată de statul roman. Ministrul Justiției a declarat că așteaptă ca procuratura malteză să exercite calea de atac asupra deciziei. Termenul este de 3 zile de le pronunțarea hotărârii de fond.
”Este o primă fază. Așa cum știți, solicitările privitoare la extrădarea diverșilor fugari suportă căi de atac. În aceasgtă situație, spre că procuratura din Malta, așa cum a obișnuit și în alte spețe, nu doar legate de fugari români, sper să își exercite calea de atac. Acest lucru se poate întâmpla în trei zile de la pronunțarea de hotărârii din fond. ”, a declarat Alina Gorghiu în conferință de presă.
Ministrul Justiției a precizat că statul român a cerut lămuriri Curții de Justiție Europene cu privire la deciziile care au fost luate de alte instanțe europene în cazul extrădării Prințului Paul de România, dar și despre posibilitatea ca statul român să se apere în instanțele internaționale în dosarele fugarilor.
Citește și: Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, prezintă măsuri cheie pentru protecția victimelor
”În plus, ca informație pe care pot să v-o dau și care cred că a fost de foarte bun augur din partea statului român, prin instanța de executare, Curtea de Apel Brașov, a formulat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în care cere lămuriri pornind de la soluția care s-a dat în cazul așa-zisului Prinț Paul în Franța. De ce? Pentru că noi considerăm că este o intervenție în substanța dosarului, o rejudecare practic a acestui dosar, motiv pentru care așteptăm lămuriri de la CJUE.
Pe de altă parte, cred că în genul acesta de dosare este bine ca CJUE să lămurească dacă statul care își solicită fugarul înapoi poate să se apere în instanța din statul în care fugarul se află. Mai exact, de foarte multe ori dvs ne întrebați despre termene, despre detaliile din dosarele fugarilor aflate pe rolul diverselor țări europene sau în afara Europei. Eu, ca ministru, ca minister, ca stat român sunt în imposibilitatea să particip la acea judecată. Nu sunt parte în dosarul respectiv, de aceea, și apărările mele sunt în limita solicitărilor pe care statul respectiv ni le face. În speță, condițiile din penitenciare, condiții ale sistemului medical din sistemul penitenciar. Mi-aș dori ca CJUE să ne lămurească cu privire la acest aspect, dacă putem, la un moment dat, să facem apărări în dosare cu fugari.”, a mai spus Gorghiu.
Deși extrădarea Prințului Paul nu a fost aprobată de instanța malteză la fond, ministrul Justiției subliniază că este singurul caz de acest gen din 2024. Anul acesta, spune Alina Gorghiu, a fost doborât un record cu privire la numărul de fugari români aduși în țară.
”Anul acesta suntem cu un record în privința fugarilor. În primele patru luni de zile, avem 300 de fugari aduși în țară fără niciun refuz definitiv legat de vreun fugar. Că vorbim de Italia, Marea Britanie, Spania, sau alte state care ne livrează mulți fugari.
Această situație din Malta este prima întâmplare din acest an, în fond. Sperăm ca în calea de atac să reușim să convingem instanța malteză că argumentele noastre stau în picioare și că nu este încălcat niciun drept al fugarului dacă va executa pedeapsa în sitemul penitenciar. Mai ales că vorbim de un dosar în care prejudiciul este de aproape 10 milioane de euro, prejudiciu pe care statul român îl simte.”, a declarat ministrul Justiției.