Alina Gorghiu negociază condițiile de extrădare cu Mexic și Canada
Ministrul Justiției a demarat o serie de demersuri pentru a îmbunătăţi cadrul legal privind extrădarea, cu ţări precum Canada şi Mexic. Alina Gorghiu are în vedere încheierea unor asemenea tratate bilaterale cu 13 state.
„Legea anti-fugari, inițiată de Ministerul Justiției a fost adoptată în ședința de Guvern de azi! Cei care se vor sustrage de la executarea pedepselor, vor primi în plus pedeapsa pentru evadare! Doar anul acesta, au fost aduși în România, 621 de fugari”, a anunțat pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției, Alina Gorghiu. „Trebuie să înțelegem cu toții că nimeni nu e mai presus de lege și că sustragerea de la executarea pedepsei aduce grave prejudicii eficienței actului de justiție”, a mai spus Alina Gorghiu.
Ministrul Justiției a amintit că de fiecare dată când a trebuit să aducă fugarii români certați cu legea din alte țări, Ministerul Justiţiei, prin ANP, a trebuit să ofere garanții cu privire la condiţiile de detenţie care vor fi asigurate în România. Gorghiu a adăugat că în relaţia cu state precum Germania, Marea Britanie sau Suedia nu se mai înregistrează niciun refuz de predare și că a inițiat demersuri privind tratatele de extrădare cu state din afara UE, precum Canada sau Mexic. În perspectivă, ministerul are în vedere încheierea de tratate bilaterale cu un număr de 13 ţări.
„Consolidarea cadrului bilateral, prin adoptarea de noi instrumente, semnarea sau aderarea la anumite instrumente multilaterale pot aduce o valoare adăugată. Vorbesc de acele tratate de extrădare pe state care sunt non-UE. Am iniţiat demersuri cu Canada, cu Mexic suntem aproape pe final de discuţii şi sunt alte ţări cu care avem discuţii pentru a îmbunătăţi cadrul legal privitor la extrădare. Între România şi Canada există un tratat de extrădare care datează din 1983. De aceea am discutat şi cu departamentul de Justiţie al Canadei şi s-a agreat de principiu începerea negocierii”, susține Alina Gorghiu.