Alzheimer: Anul trecut au fost înregistrate aproape 8.000 de noi cazuri
În 2022, în țara noastră, medicii de familie au raportat 7.920 de cazuri noi de pacienți cu demență Alzheimer, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Principalii factori de risc pentru această boală sunt: vârsta, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, abuzul de alcool, fumatul, sedentarismul, depresia, singurătatea,
etc.
Demența Alzheimer este asociată cu semne și simptome care apar treptat: scăderea capacității de memorare a evenimentelor recente, confuzia, rătăcirea lucrurilor folosite curent, pierderea noțiunii timpului, dificultăți în găsirea cuvintelor, în îndeplinirea unor acțiuni obișnuite etc.
Potrivit INSP, „femeile sunt afectate în mod disproporţionat de demenţă, atât direct, cât şi indirect, prin oferirea de sprijin persoanelor apropiate afectate de demenţă, ele acoperind 70% din timpul alocat îngrijirilor acestor persoane”.
Statisticile recente indică faptul că, la nviel global, peste 55 de milioane de oameni suferă de demenţă şi, în fiecare an, apar aproape 10 milioane de cazuri noi.
Demenţa este a şaptea cauză de deces şi una dintre cauzele majore de dizabilitate şi dependenţă socială în rândul persoanelor în vârstă, la nivel global.