Alzheimer: Risc crescut în cazul femeilor la menopauză sub terapie hormonală
În privința factorilor care măresc riscul de demență Alzheimer, studiile aduc noi și noi dovezi. Mai nou, risc crescut de Alzheimer s-a observat la femeile cu vârste peste 65 de ani, care sunt sub terapie substitutivă cu estrogeni și progesteron.
În prezent, în țara noastră, demența nu este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică și nu avem o strategie, subliniază dr. Elena Ungureanu, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie ”Socola” din Iași.
Boala Alzheimer şi demenţa vasculară sunt cele mai frecvente forme de demență. Ele sunt responsabile pentru aproximativ 90% dintre cazurile de demență.
În țara noastră, în 2016 erau aproximativ 300.000 de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer. Se pare că numărul este mai mare, deoarece multe persoane suferinde nu sunt diagnosticate.
„Luând în considerare numai cazurile de demenţă Alzheimer şi fiind dovedit faptul că, alături de o persoană cu demenţă, sunt afectate încă 3 – 4 persoane, calitatea vieţii a cel puţin un milion de oameni din ţara noastră este profund perturbată”, spune dr. Elena Ungureanu, care susține necesitatea unei strategii naționale legat de această afecțiune.
Factori de risc
Principalii factori care deschid calea spre demența Alzheimer sunt: leziunile traumatice cerebrale, vârsta înaintată, moștenirea genetică, sindromul Down, accidentul vascular cerebral, boala cardiacă, diabetul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, fumatul, nivelul crescut al aminoacidului homocisteină din cauza deficitului de vitamin B12 și acid folic în sânge.
La acești factori de risc se adaugă și terapia substitutivă cu estrogeni și progesteron în cazul femeilor cu vârste peste 65 de ani. Această terapie constă în administrarea acelor hormoni al căror nivel scade la menopauză.
Studiile indică faptul că, în prezent, în lume, demenţa reprezintă a cincea cauză principală de deces.