Alzheimer și microbiotul, o legătură surprinzătoare!
Este o legătură între maladia Alzheimer și microbiot. Este concluzia surprinzătoare a unui studiu publicat în revista Brain în octombrie anul trecut.
Autorii studiului au transplantat microbiot de la pacienți afectați de maladia Alzheimer la animale sănătoase. În urma acestui transfer la acest animale, cercetătorii au descoperit simptome de Alzhemier, ca tulburări de memorie. Ceea ce confirmă rolul microbiotului în maladia Alzheimer, se menționează într-un comunicat al Colegiului universitar Cork din Irlanda.
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă complexă, asociată cu un declin al funcțiilor cognitive și al sănătății mintale, spun autorii acestui studiu.
În ultima vreme, cercetările recente au evidențiat modificări majore al microbiomului intestinal în cazul pacienților afectați de această boală.
Concret acest studiu a descoperit că pacienții suferinzi de Alzheimer prezentau o mare cantitate de bacterii care favorizau inflamații asociate cu starea lor cognitivă.
Această descoperire permite în prima fază o mai bună înțelegere a implicării microbiotului în dezvoltarea maladiei Alzheimer și în a doua fază, speranța îmbunătățirii tratamentelor.
În general, persoanele afectate de maladia Alzheimer sunt diagnosticate după apariția simptomelor cognitive, ceea ce poate fi prea târziu, cel puțin pentrun actualele scheme de tratament. Or, înțelegerea rolului microbilor intestinali în demența în stadiu precoce, înainte de apariția simptomelor, poate deschide calea dezvoltării de noi terapii, chiar personalizate, spune profesorul Nolan.
Sandrine Thuret, profesor de neuroștiințe la King’s College din Londra, unul din principalii autori ai acestui studiu, speră că această cercetare va duce la un progres în privința intervențiilor terapeutice.
Microbiotul (microbiomul, microflora) intestinală reprezintă o grupare de microorganisme ce există în intestinul nostru. Potrivit estimărilor, acesta ar fi compus din aproximativ o sută de trilioane de microorganisme implicate în toate funcțiile importante pentru sănătatea omului.