Alzheimer: Un nou tratament care ar putea restabili memoria

Publicat: 20 aug. 2024, 06:18, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Alzheimer: Un nou tratament care ar putea restabili memoria
boala alzheimer restabilirea memoriei moleculă

Oamenii de știință au dezvoltat o moleculă care ar putea  restabili funcția cognitivă pierdută la șoarecii cu boala Alzhimer. Potrivit cercetătorilor, rezultate similare ar putea fi observate la om, noua moleculă putând să stea la baza unui nou tratament împotriva bolii Alzheimer.

Este vorba despre cercetători de la Universitatea California din Los Angeles, autori ai acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studiul se bazează pe fluctuațiile oscilațiilor gamma.

Mai precis, oscilațiile gamma sunt unde de înaltă frecvență din creier, care joacă un rol în multe procese cognitive și în memorie, tipul de memorie folosită: de exemplu, pentru a forma un număr de telefon care tocmai a fost menționat. Dar în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, aceste oscilații sunt reduse.

”Studiul testează o moleculă numită DDL-920, care amplifică aceste oscilații gamma. Spre deosebire de tratamentele actuale aprobate de FDA, care se concentrează pe eliminarea plăcilor de beta-amiloid, DDL-920 vizează circuitele cerebrale într-un mod diferit”, a explicat Stefania Forner directorul de relații medicale și științifice din cadrul Asociației Alzheimer.

Pornind de la constatarea că  DDL-920 a crescut oscilațiile gamma fără a afecta alte funcții ale creierului, cercetătorii au folosit molecula pe șoareci cu boala Alzheimer pentru a determina dacă a dus la o îmbunătățirea funcției cognitive. Apoi, după ce au efectuat diverse teste, cercetătorii  au observat că șoarecii tratați au obținut rezultate mai bune la unele exerciții comparativ cu ceilalți șoareci care nu au primit acest tratament.

Totuși,  aceste rezultate ar trebui luate cu o anumită prudență. În timp ce această abordare oferă o nouă perspectivă asupra îmbunătățirii funcției cognitive și a memoriei în boala Alzheimer, este important de remarcat că deocamdată cercetarea este  în stadii incipiente”, a concluzionat Stefania Forner, amintind importanța efectuării unor cercetări suplimentare, de data aceasta pe oameni.

În întreaga lume, sunt peste 35,6 milioane de persoane afectațe de boala Alzheimer . În prezent, nu există un remediu pentru aceată boală, tratamentele actuale reușind doar să încetinească progresia bolii și atenuarea simptomelor.

Noile medicamente, destinate să elimine plăcile de amiloid caracteristice bolii Alzheimer, au fost bine primite ca fiind primele ce pot modifica evoluția bolii. Totuși,  cercetările au ridicat îngrijorări cu privire la efectele lor secundare.