„Am fost multimilionar, aveam o iubită frumoasă, eram nefericit”: Culmile și prăbușirile unui investitor de elită

Publicat: 25 ian. 2025, 09:46, de Andrei Ceausescu, în LIFESTYLE , ? cititori
„Am fost multimilionar, aveam o iubită frumoasă, eram nefericit”: Culmile și prăbușirile unui investitor de elită

Gary Stevenson nu este un economist de fațadă. Născut într-o familie modestă din estul Londrei, a reușit să urce pe culmile succesului financiar în lumea bancară, mai întâi ca trader la Citibank și mai apoi ca un jucător independent în piețele financiare.

Astăzi, însă, Stevenson este un om care privește cu o luciditate rară realitățile economice globale și nu ezită să spună că puțini înțeleg cu adevărat cum funcționează economiile și piețele financiare. „Nimeni din stânga nu înțelege ce se întâmplă pe piețele financiare, cu excepția mea”, spune el cu o sinceritate deranjantă, scrie The Guardian.

Într-o discuție recentă despre criza economică care amenință să destabilizeze guvernul britanic, Stevenson a avertizat că piețele financiare vor „dărâma guvernul” prin vânzarea masivă de obligațiuni. „Investitorii sunt oameni inteligenți, dar piața este o bestie sălbatică. Și, deși nu vând cu aceeași viteză ca în timpul lui Truss, vând totuși. Ratele dobânzilor sunt la 4,9% și guvernul nu își poate permite să se finanțeze la acest nivel”, explică el.

Povestea lui Stevenson este marcată de contraste extreme. A crescut într-o cameră mică dintr-un cartier sărăcit al Londrei și a ajuns, prin multă muncă și noroc, să fie unul dintre cei mai profitabili traderi de pe Wall Street. Totuși, succesul financiar a venit cu un preț. După ce a acumulat milioane de dolari, Stevenson s-a confruntat cu o depresie severă, o experiență care l-a marcat profund și care l-a determinat să se retragă temporar din lumea financiară.

„Eram multimilionar în mijlocul anilor 20 și aveam o viață de vis, dar eram extrem de nefericit. Depresia nu înseamnă doar tristețe, ci o deconectare completă de realitate. Nu îți pasă dacă nu ai mâncat de zile întregi sau dacă nu te-ai spălat pe dinți. Este o separare totală de lume”, mărturisește el.

Stevenson nu este doar un critic al economiei, ci și un activist. De la publicarea memoriilor sale în care povestește despre viața de trader, el a devenit un susținător fervent al unei schimbări în modul în care sunt tratate inegalitățile economice. „Bogăția este în mâinile unui număr mic de oameni care aleg între a împrumuta guvernului sau a cumpăra active. Eu aleg să cumpăr active – acțiuni, aur, imobiliare”, spune el, subliniind cât de multă putere au cei bogați asupra economiilor naționale.

În ciuda criticilor care i-au fost aduse, Stevenson își susține punctele de vedere cu argumente solide. „Sunt singurul care a avut curajul să spună că economia globală se va prăbuși și am și mizat bani pe asta. Aș vrea ca toți economiștii care comentează pe media să își pună banii acolo unde le este gura”, adaugă el, cu o ironie fină.

În prezent, Stevenson își canalizează energia pe YouTube, unde oferă 620.000 de abonați o lecție despre economia globală și despre modul în care bogații au reușit să capteze banii celor mai mulți. „Vreau să construiesc ceva despre inegalitate și despre taxarea celor bogați. O voi face pe YouTube, pentru că acolo pot ajunge la oameni reali, nu la elitele care controlează jocurile financiare”, spune el, cu un plan ambițios care se pare că ar putea schimba fața politicii britanice.

Între timp, Stevenson continuă să facă bani din tranzacții financiare, nu pentru că are nevoie, ci pentru a dovedi că nu este „nebun”. „Mulți pot spune lucruri pesimiste, dar nu mulți pot face sute de mii de lire anual în piețele financiare. Dacă toți economiștii care vorbesc la televizor ar trebui să parieze propriile lor economii pe ce spun, am vedea mult mai puțin dezinformare”, adaugă el.

Privind spre viitor, Stevenson nu vizează doar să câștige bani sau să vorbească despre criza economică. El vrea să influențeze politica. „Dacă nu facem ceva în privința inegalității, aceasta va continua să crească, iar nivelul de trai va scădea. Asta e ideea simplă pe care o susțin. Nu trebuie să fie totul pe umerii mei, dar vreau să aprind o scânteie în oameni”, încheie el.