Am intrat în zodia apei

Publicat: 26 iul. 2024, 08:00, de Cristian Matache, în OPINII , ? cititori
Am intrat în zodia apei
Fotbalul și rugby-ul în 7 au fost primele competiții care au intrat în arena Jocurilor Olimpice de la Paris, 2024. Noi lipsim pentru că nu ne interesează aceste discipline. Vom fi însă în zodia – apei canotajul, natația, canoe -, sporturile potențiale să îmbunătățească tezaurul de 90 de medalii de aur câștigate de sportivii români de la Helsinki, cu Iosif Sârbu, deschizător de drumuri, și până la Tokyo, prin Simona Radiș și Ancuța Bodnar.
Fix acum 100 de ani, România aduce un bronz eroic de la Paris, 1924, la rugby, pe atunci în 15. Au fost acei băieți care cu câțiva înainte s-au luptat pe fronturile din primul război mondial, și-au pierdut camarazi, și după ce și-au lins rănile, au mers la Jocurile Olimpice să scrie istorie.
Au trecut anii, și România adunat 308 medalii, clasându-se pe locul 17 în topul mondial all time. Nu e rău!
Înțeleg că obiectivul COR este 8 medalii, indiferent de strălucirea lor, mai mult decât am reușit la ultimele două JO. Dar acum avem și argumente.
Să le luăm pe rând:
– Canotajul trimite aproape 50 de oameni la Paris, adică jumătate din tot Team România. De aici vin cele mai multe speranțe, iar canotajul are cele mai mari șanse să depășească gimnastica artistică în ierahia medaliilor de aur. Veștile grozave ar putea veni de la dublul Simona-Ancuța și de la barca feminină de 8+1. Sunt mari șanse să obținem medalii  la patru rame feminin, dublu vâsle feminin categorie ușoară, dublu vâsle masculin. Suntem cea mai numeroasă delegație!
– Canoe: aici avem un stâlp de nădejde: Cătălin Chirilă, numărul unu în lume la disciplina lui, iar zorii respiră a galben!!! Pentru cuplul Oleg Nuță-Ilie Sprâncean calificarea în finala mare ar fi o reușită extraordinară!
– Natație: Împăratul David va fi actor principal în probabil cea mai rapidă cursă din istoria natației mondiale! Se va bate cu chinezul Pan Zhanle, cu australianul Kyle Chalmers și cu francezul Maxime Grousset. Va fi memorabil! Vlad Stancu se va lupta pentru finalele la probele lungi, iar Rebecca Diaconescu va fi expresia ”bucură-te pentru tot ce ți se întâmplă”
– Un contingent destul de numeros avem la atletism, însă șansele la medalii țin de o ispravă nemaipomenită și deloc repetabilă. Și aici le am în gând pe Bianca Ghelber la ciocan și pe Alina Rotaru la lungime! Sper ca fetele de la maraton să prindă o zi excelentă și să facă o cursă de ținut minte.
– Aurul lui Nicolae Linca de la Melbourne, 1956, este un blestem pentru boxul românesc. De atunci, nimeni nu a mai pus piciorul pe prima poziție, chiar dacă am avut nume imense precum Francisc Vaștag, Rudel Obreja, Leonard Doroftei, sau frații Simion. Avem însă o ”afurisită” care ar putea sparge plafonul norilor. Lăcrămioara Perijoc e în stare să se lupte de la egal la egal cu oricine, ba chiar e capabilă să își umilească adversarele sus puse! De aici să vină minunea…
– După două ediții de umilință, ne-am întors acolo unde ne e locul. Gimnastica e căutarea gloriei de odinioară. Nu mai avem strălucirea de atunci, dar, cine știe, ambiția Sabrinei Voinea ne va lumina! Dacă va ajunge în finalele de la sol și bârnă, totul va fi posibil. Mai ales la bârnă, acolo unde româncele refuzau să cadă de pe aparat… Echipa feminină va avea însă mult e lucru pentru a prinde primele 8. Să ne bucurăm că suntem acolo și că ne vom uita din nou cu interes la finale…
– Tenis de masă: parcă suntem mai puternici ca niciodată, mai ales la fete. Bernie, Eliza și Adina se pot bate cu asiaticele, le pot chinui zdravăn, chiar și pe chinezoaice. E greu să prinzi semifinala la echipe, dar sferturile sunt abordabile. Un sfert prevăd și pentru Bernie, la simplu…
– Pe tăcute, gimnastica ritmică și-a trimis la Paris o reprezentantă, Analiesse Drăgan. Și poate pe tăcute ne va surprinde cu o medalie…
– Și halterele, un sport foarte pătat de măgării, stă în două sportive excelente: Elena Toma și Valentina Cambei. Au experiența concursurilor câștigate, iar Elena poate da chiar marea lovitură! Haideți, fetelor, faceți uitată epoca Nicu Vlad, plină de substanțe și hoții…
– La lupte, speranțele nu sunt extraordinare dar pentru uriașul Alexandru Alexuc a sosit vremea să arunce la gunoi toate neîmplinirile din trecut. Și Krista Incze, aflată la a doua prezență la JO, e de urmărit…
– Alex Creț, la judo, se poate situa în buza podiumului. Ar fi o mare performanță.
– La triatlon, la tir cu arcul, la mountain bike, la scrimă, la tenis de câmp (să mă ierte fetele) suntem pe principiul contează că ești prezent.
– Nu am nicio idee despre șansele Ebru Bolat la yachting. Dacă va ieși ceva de aici, nu ne supărăm…
– Sigura echipă pe care o avem (excluzând gimnastica feminină și tenisul de masă feminin) este la polo. Calificarea a fost o surpriză. Vom avea meciuri grele, cu adversari foarte capabili. Să fim onești și să nu avem așteptări cumplite…
Astăzi încep oficial Jocurile Olimpice, cu un spectacol ce se anunță fabulos pe Sena, în fabulosul oraș Paris.

PS. Olimpiadă – perioada dintre două jocuri olimpice

Jocurile Olimpice – evenimentul multisportiv care are loc o dată la patru ani…
Nu merge nimeni la Olimpiadă, ci la Jocurile Olimpice. În intervalul ăla de patru ani poți câștiga orice, dar nu medalii olimpice…