Ambasada Marii Britanii: Actorul Ion Caramitru – susţinător al operei lui Shakespeare timp de o viaţă
Ambasada Marii Britanii la Bucureşti deplânge moartea lui Ion Caramitru, despre care afirmă că a fost unul dintre cei mai mari actori români, vestitor al libertăţii pentru întreaga ţară şi susţinător al operei lui Shakespeare timp de o viaţă.
„Cu un discurs scenic ce lăsa întreaga sală fascinată şi înmărmurită, Ion Caramitru interpreta opera lui Shakespeare cu o pasiune efervescentă, ca o furtună ce se dezlănţuia în mijlocul unei scene de teatru. Suntem onoraţi că am avut ocazia să lucrăm strâns alături de dânsul şi să îl cunoaştem pe Ion Caramitru actorul, regizorul, liderul, cel care a fost modelul şi mentorul a zeci de generaţii de tineri actori şi regizori, dar şi omul din spatele cortinei”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ambasadei.
În lunga sa carieră de peste 50 de ani, s-a bucurat de aprecieri din partea publicului, a iubitorilor de cultură şi artă, din partea breslei sale, din partea forurilor culturale, atât din România, cât şi din străinătate, aminteşte sursa citată.
„Un povestitor în adevăratul sens al cuvântului, Ion Caramitru a fost, printre multe altele, şi o puternică verigă a legăturii culturale dintre România şi Marea Britanie, motiv pentru care în 1995 a fost decorat cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Iar în 2016 a fost numit Ambasador Shakespeare în România, în cadrul programului aniversar „Shakespeare Lives”, la împlinirea a 400 de ani de la moartea sa, derulat de British Council şi GREAT Britain în întreaga lume”, se precizează în comunicatul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, conform Agerpres.
Ambasadorul Andrew Noble transmite condoleanţe din partea Guvernului britanic şi îşi aminteşte cu drag de marele actor.
„Am avut privilegiul să-l cunosc pe Ion Caramitru de aproape 40 de ani, timp în care am fost martorul unui strălucit actor, regizor şi lider al lumii teatrului românesc. Dar el a fost, de asemenea, un luptător neobosit pentru democraţie, aşa cum a arătat în 1989 şi aşa cum am aflat din amintirile pe care le-a împărtăşit cu patos în cadrul conferinţei organizate de Ambasada britanică, cu ocazia celebrării a 30 de Ani de Libertate. Interpretarea sa a monologului lui Hamlet a arătat cum libertatea politică a reprezentat tot timpul o prioritate în parcusul său de pe scena teatrului românesc şi va rămâne în amintirea noastră drept un moment cu adevărat special”, afirmă diplomatul britanic.