Ambasadorul Rusiei în Mali: Ucraina a deschis un al doilea front în Africa

Publicat: 28 dec. 2024, 20:03, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Ambasadorul Rusiei în Mali: Ucraina a deschis un al doilea front în Africa
Ambasadorul Rusiei în Mali și Niger Igor Gromîko.

Ucraina a deschis un al doilea front în Africa, neputând învinge Rusia pe câmpul de luptă, a spus ambasadorul Rusiei în Mali și Niger, Igor Gromîko, într-un interviu pentru agenția de stat rusă de știri TASS.

„Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal al lui Vladimir Zelenski a decis să deschidă un „al doilea front” în Africa și să ajute grupurile armate ilegale împotriva țărilor de pe continent prietenoase cu Moscova”, a spus ambasadorul. El a amintit că în august guvernul de tranziție din Mali a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Ucraina.
Motivul ruperii relațiilor diplomatice dintre Mali și Ucraina ar fi fost declarațiile secretarului de presă al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Andrei Yusov, și ambasadorului în Senegal Yuri Pivovarov cu privire la acordarea de asistență de către Kiev militanților care au atacat personalul militar malian în perioada 25-27 iulie în nordul Mali. „Înțelegem motivele care i-au determinat pe malieni să pună capăt relațiilor cu Kievul Faptul cooperării Ucrainei cu teroriștii nu este deloc surprinzător. Pe teritoriul țării noastre, Ucraina continuă să folosească metode interzise – comiterea de sabotaje, asasinate politice, bombardarea infrastructurii civile”, a adăugat ambasadorul rus.

Țările prietene Rusiei au rupt relațiile cu Ucraina

Gromîko a menționat că autoritățile maliene au trimis un avertisment țărilor care ajută Kievul că sprijinul lor va fi considerat ca asistență pentru terorismul internațional și le-a cerut africanilor să condamne acțiunile subversive ale Ucrainei care reprezintă o amenințare la adresa stabilității continentului. În acest context, ambasadorul Kievului la Dakar a fost chemat la Ministerul de Externe al Senegalului, iar pe 6 august, Nigerul a decis întreruperea relațiilor diplomatice cu Ucraina, a amintit ambasadorul.

Anterior, într-un interviu acordat TASS, ministrul de externe malian Abdoulaye Diop a declarat că teroriștii, cu sprijinul Ucrainei și al unor foști parteneri ai Bamako, sunt interesați de schimbarea regimului în Mali, Niger și Burkina Faso. Potrivit ministrului, terorismul cu care se confruntă Mali este artificial și „are obiective politice, cum ar fi schimbarea regimului”.

Ucrainenii ar fi început să antreneze rebeli în Mali

Ziarul Le Monde a relatat că specialiștii ucraineni au început să antreneze rebeli în Mali pentru a se confrunta cu forțele guvernamentale în 2024, învățându-i cum să lupte și cum să facă drone cu explozibili. Unii luptători au fost trimiși în Ucraina pentru antrenament, în timp ce alții au fost instruiți local de instructori militari ucraineni în zonele aflate sub controlul lor din nordul Mali.

Pe 20 august, autoritățile din Burkina Faso, Mali și Niger au trimis o scrisoare președintelui Consiliului de Securitate al ONU în care „au condamnat ferm sprijinul deschis al guvernului ucrainean pentru terorismul internațional, în special în regiunea Sahel”. De asemenea, Mali, și apoi Niger, au anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Kievul datorită sprijinului său pentru teroriști.