Ambasadorul SUA: Decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă F-35 – un pas important în modernizarea continuă a Forţelor Armate Române

Publicat: 21 nov. 2024, 12:20, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Ambasadorul SUA: Decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă F-35 – un pas important în modernizarea continuă a Forţelor Armate Române
Ambasadorul SUA: Decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă F-35 – un pas important în modernizarea continuă a Forţelor Armate Române

Decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă avansate F-35 reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forţelor Armate Române, a declarat joi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, la semnarea scrisorii de ofertă şi acceptare pentru avioanele F-35.

„Este o onoare să mă alătur dumneavoastră astăzi pentru un moment semnificativ în parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite şi România – semnarea contractului pentru achiziţionarea de către România a avioanelor de luptă F-35A Lightning II. Decizia României de a achiziţiona aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forţelor Armate Române şi va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianţei NATO şi la securitatea noastră colectivă`, a afirmat Kathleen Kavalec, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

Poziţia României de lider pe flancul estic al Alianţei continuă să joace un rol esenţial în promovarea securităţii euro-atlantice, a adăugat oficialul SUA.

„În acest sens, felicităm România pentru angajamentul său de a aloca până la 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Acest lucru va avea un impact durabil asupra capacităţilor de apărare ale ţării şi asupra contribuţiei sale la apărarea colectivă a NATO.

Forţele Aeriene Române au demonstrat deja un angajament extraordinar în înlocuirea avioanelor MiG de generaţie veche cu avioane de luptă F-16, în strânsă cooperare cu Forţele Aeriene ale SUA şi cu aliaţi precum Portugalia şi Norvegia. Aceste avioane F-16 au îmbunătăţit semnificativ capacităţile de apărare aeriană ale României, permiţând ţării să joace un rol mai important în misiunile de poliţie aeriană ale NATO, a arătat Kathleen Kavalec.

Potrivit ambasadorului SUA, constituirea acestei flote de F-16 pune bazele critice pentru tranziţia ulterioară a României către avioanele de luptă F-35 în anii 2030.

Această tranziţie nu numai că va spori interoperabilitatea Alianţei, dar va oferi şi cea mai avansată capabilitate, necesară pentru a face faţă unui mediu caracterizat prin ameninţări de ultimă generaţie în viitor.

Senzorii de ultimă generaţie, caracteristicile stealth şi arhitectura de luptă centrată pe reţea ale F-35 vor permite României să opereze mai eficient într-un mediu de securitate în rapidă schimbare.

Provocările de securitate cu care ne confruntăm astăzi sunt semnificative, iar România, ca aliat NATO pe flancul estic, a fost direct afectată de războiul de agresiune al Rusiei aici, în Europa. Chiar luna trecută, Forţele Aeriene Române şi aliaţii au mobilizat avioane de luptă F-16 în urma detectării unei încălcări a spaţiului aerian al României în apropierea Mării Negre. Aceste acte iresponsabile ale Rusiei reprezintă un risc persistent pentru România şi pentru alţi aliaţi de pe flancul estic”, a precizat Kathleen Kavalec.

„În acest mediu cu cerinţe de securitate extinse în cadrul Alianţei şi în scopul protejării suveranităţii naţionale, România şi-a demonstrat angajamentul faţă de apărare şi rolul său de lider în regiune”, a subliniat ambasadorul SUA.

Kathleen Kavalec le-a mulţumit autorităţilor române pentru găzduirea a mii de militari americani.

„Permiteţi-mi să mulţumesc gazdelor noastre pentru sprijinul acordat prezenţei în România a mii de militari americani. Această prezenţă este o demonstraţie tangibilă a angajamentului nostru faţă de Alianţă şi de securitatea partenerilor noştri români.

Cooperarea dintre SUA şi România privind proiectele-cheie de infrastructură militară din întreaga ţară consolidează în mod direct pregătirea şi capabilitatea de reacţie a forţelor americane din Europa.Câmpia Turzii din România găzduieşte o nouă facilitate de operaţiuni de escadrilă, de ultimă generaţie, proiectată pentru a sprijini operaţiunile aeronavelor şi echipajelor din SUA şi NATO.

De asemenea, România îşi demonstrează angajamentul faţă de NATO, găzduind trupe NATO din întreaga Alianţă, inclusiv grupul de luptă condus de Franţa la Cincu.Piloţii din Forţele Aeriene Spaniole şi Forţele Aeriene Regale Britanice, staţionaţi la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, au sprijinit direct misiunea NATO de poliţie aeriană extinsă, pe măsură ce ameninţările apăreau în timp real”, a arătat ambasadoarea.

Diplomatul american a amintit că, în urmă cu un an, România a inaugurat Centrul European de Instruire F-16, care consolidează rolul României de multiplicator de forţe pentru instruirea aliaţilor şi partenerilor pe aeronave F-16.

„Alianţa noastră rămâne unită în faţa provocărilor noastre comune de securitate. Sunt încrezătoare că, lucrând împreună, vom continua să ne întărim pregătirea colectivă pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. (…) Statele Unite sunt mândre să vă fie alături pe măsură ce continuaţi să vă dezvoltaţi capacităţile de apărare şi să consolidaţi legăturile dintre ţările noastre şi rolul dumneavoastră de lider în regiune”, a transmis ambasadorul SUA.