Primăria Capitalei amendată din cauza poluării excesive în București
Garda de Mediu a pregătit o amendă de 100 000 lei pentru Primăria Capitalei din cauza poluării, în lipsa unui plan de acțiune pentru reducerea poluării în București.
Această amendă vine după ce indicele de poluare publicat duminică, 25 februarie, de platforma AerLive, a atins din nou nivelul maxim, 100.
Astfel de situații se repetă periodic în București. Cele mai poluate zone sunt în vest, în nord, în Pipera și în Giulești. „Cauzele principale sunt constituite din trafic. Dacă ne uităm pe monitorizarea pe care o avem de la Agenția de Protecția Mediului, vedem că cel mai poluat aer îl avem în vestul Bucureștiului și în nord, zonele dinspre Pipera și dinspre Giulești. Știm cum e situația traficului din zona respectivă. Garda de Mediu a stabilit 7 măsuri. PMB trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi în suspensie generate de traficul rutier și cu precădere de traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului dacă se înregistrează tendințe creșteri și chiar depășiri ale valorilor limită”, a declarat comisarul șef, Andrei Corlan, la un post TV.
Acesta spune că singurul lucru pe care l-a făcut Primăria Capitalei a fost să facă o corespondență cu Garda de Mediu, în care să obiecteze asupra măsurilor care i s-au impus. ”Probabil că Primăria Capitalei va avea sancțiune 100 de mii de lei din partea Gărzii Naționale de Mediu”, a precizat Andrei Corlan.
Probleme pentru România
Poluarea este responsabilă pentru 43% din decesele cauzate de cancerul pulmonar, iar soluția propusă este îmbunătățirea calității aerului pentru a preveni această boală.
România se află pe locul 8 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese cauzate de poluare, cu aproximativ 30.000 de persoane pierzându-și viața anual, conform Agenției Europene de Mediu.
Comisia Europeană a trimis mai multe avertizări şi a început proceduri de infringement împotriva statului român pentru neîndeplinirea obligaţiei de monitorizare a poluării aerului aşa cum cere legislaţia în vigoare. În 2020, România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, deoarece nu a făcut eforturi să reducă poluarea din Bucureşti. De asemenea, va exista obligativitatea măsurării în zonele în care există poluare şi acces în instanţă şi despăgubiri pentru cetăţenii care se îmbolnăvesc de astm sau cancer pulmonar din cauza depăşirilor regulate ale calităţii aerului in zonele în care se măsoară calitatea aerului.
Până în 2050, Comisia Europeană a fixat un obiectiv de poluare zero. De asemenea, s-au fixat obiective pentru anul 2030, care „să impulsioneze realizarea obiectivului de reducere la zero a poluării”.