Amenda uriașă încasată de un bărbat care voia să arunce un frigider într-o pădure din Maramureș

Publicat: 28 dec. 2024, 06:23, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Amenda uriașă încasată de un bărbat care voia să arunce un frigider într-o pădure din Maramureș

Un bărbat s-a ales cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, după ce a fost surprins în timp ce încerca să arunce un frigider vechi într-o pădure din județul Maramureș. 

Jandarmii se aflau în zona Pasului Neteda, când un bărbat care voia să arunce un frigider le-a atras atenția. În acea zonă, localnicii obișnuiesc să arunce deșeuri menajere. Cei surprinși în acțiune se pot alege cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

”Astăzi 27 decembrie, în jurul orei 10:00, în timp ce își efectuau serviciul de patrulare în zona Pasului Neteda din apropierea pârtiei de schi de la Cavnic, echipa de jandarmerie montană a surprins un bărbat care abandona un frigider vechi la liziera pădurii, lângă marginea drumului.  Întrebat despre fapta sa, bărbatul a recunoscut că este un frigider vechi pe care nu îl mai folosește și s- a gândit să-l arunce în zona respectivă. Persoana a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei potrivit legii nr.171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
În zona respectivă au fost identificate frecvent deșeuri menajere deși nu este un spațiu amenajat în acest sens
Jandarmii montani transmit tuturor cetățenilor și turiștilor îndemnul de a respecta legislația în vigoare privitor la regulile de la depozitare a deșeurilor, să le amplaseze numai în locuri special amenajate în acest sens, iar dacă nu există un astfel de loc în zonă, să le ducă la cel mai apropiat spațiu de depozitare specializat.
Jandarmii montani vor acorda o atenție deosebită supravegherii acestor zone în care a fost identificată depozitarea ilegală de deșeuri și vor lua măsurile legale care se impun.
𝑃𝑟𝑒𝑐𝑖𝑧𝑎̆𝑚 𝑐𝑎̆, 𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑖𝑡 𝑙𝑒𝑔𝑖𝑖, 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎𝑛𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑎𝑣𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 𝑑𝑒 𝑓𝑎𝑝𝑡𝑒 𝑠𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎𝑑𝑟𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒 10.000 𝑠̦𝑖 20.000 𝑑𝑒 𝑙𝑒𝑖”, a transmis Inspectorul Județean de Jandarmi Maramureș. 

Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, subliniază că educarea este cea mai bună metodă de prevenție. Un copil care urmează cursuri de protecție a mediului devine un adult responsabil. Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Gândul Green.

„Conștientizarea este, cred, una dintre cele mai importante componente ale protecției mediului, pentru că nu există prevenție mai bună decât educarea unor minți tinere și transformarea acestora în adulții responsabili de mâine”, a precizat Andrei Corlan.

„Garda de Mediu are un parteneriat cu Asociația Comunelor, se numește Responsabilitate socială – Colectare separată, unde comisarii, chiar în cadrul controloalelor care se desfășoră la unități administrativ-teritoriale din țară, promovează ceea ce înseamnă beneficiile colectării separate și ce înseamnă partea punitivă a absenței colectării.

Anul viitor, la începutul trimestrului doi, vom face o nouă serie de controale pentru verificarea Planul Național de Gestionare Deșeurilor. Vom avea un parteneriat public-privat prin care noi vom atrage atenția asupra consecințelor absenței colectării separate și entități private vor promova concomitent care sunt beneficiile de a realiza acea colectare, de a realiza țintele, care sunt beneficiile pentru o comunitate”, a declarat șeful Gărzii Naționale de Mediu.