Amendă uriașă pentru firma care produce conserve cu excremente de urs
În luna noiembrie, excrementele de urs la conservă au fost puse spre vânzare în mai multe magazine din Covasna și Harghita. După ce au ajuns pe raft, inspectorii au efectuat o serie de controale, care nu s-au încheiat prea bine pentru producător. Acesta a primit o amendă usturătoare.
Produsul denumit „urme de urs” costa 40 de lei și avea 30 de grame de conţinut.Mai mult, pe eticheta conservelor era precizat faptul că produsul conține 100% excremente de urs brun transilvănean.
La scurt timp după ce au fost puse spre vânzare, inspectorii au efectuat o serie de controale, care nu s-au încheiat prea bine pentru producător. Acesta va fi nevoit să plătească o amendă în valoare de 40.000 de lei.
„Amenda a fost aplicată marți, este vorba despre firma producătoare S.C. Xindex Eco SRL, pentru că firma Lixid Project, care produce berea şi chipsurile Csíki Sör şi Csíki Csipsz, doar distribuia aceste produse.
Noi am găsit anul trecut aceste produse pe piață, la Târgu Secuiesc și Turia, am făcut o notificare către CJPC Harghita, ei au controlat firma Lixid Project și au constatat că, de fapt, nu ei sunt producătorii, ci firma-soră, care are punctul de lucru la Malnaș, în județul Covasna.
Am cerut documente, până au venit a durat puțin, dar marți am aplicat amenda”, a spus șeful CJPC Covasna.
Pe lângă amendă, Protecția Consumatorilor Covasna a propus ca produsele să fie retrase definitiv de la comercializare, hotărârea urmând să fie emisă în zilele următoare.
„Decizia de încetare a practicii comerciale înșelătoare/incorecte înseamnă că acel produs nu mai poate fi comercializat pe piață, trebuie retras complet.
Dacă nu se conformează, pasul următor este închiderea firmei pe o perioadă de 1 până la 6 luni, sau 6-12 luni, iar dacă sunt abateri grave repetate se poate merge până la închiderea definitivă, a încheiat șeful CJPC Covasna, potrivit weradio.ro.
În luan noiembrie, produsul a ajuns și în atenția șefului OPC, care susținea că produsul nu poate fi scos de la comercializare, pentru că pe etichetă scrie că nu este destinat consumului de către oameni.
„Se vinde la noi în judeţ, am găsit la Târgu Secuiesc, într-un bar care are franciza celor de la Lixid Project, cei care fac berea Csíki Sör şi chipsurile cu aceeaşi denumire. Am înţeles că e un fel de suvenir, nu au putut să ne dea o explicaţie.
Se dă şi un termen de valabilitate, care e aiurea, nu înţeleg la ce să dai termen de valabilitate dacă nu este produs alimentar.
Traducerea nu este completă, se afirmă acolo că este produs secuiesc, produs în Székelyföld şi că se poate lucra cu el, se poate lua în mână şi mula ca o plastilină, aşa mi s-a explicat.
Te-ai putea juca cu el, într-un fel, dar nu ştiu dacă e în regulă, ce se întâmplă dacă un copil se joacă cu el şi îl bagă în gură?”, a declarat șeful OPC Covasna, pentru WeRadio.