20:05, 15.11.2024 • ACTUALITATE
Amenzi de aproape 300.000 de lei pentru mai mulți agenți economici din Piața Obor. Ce nereguli au fost găsite
O nouă razie ANPC a avut loc în Piața Obor. Controalele efectuate de inpectorii ANPC s-au soldat cu amenzi în valoare de 300.000 de lei dar și cu oprirea temporară a activității pentru patru agenți economici.
În urma controlului au fost sigilate două depozite de carne dar și o mașină plină cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.
Vizați de control au fost 50 de operatori economici.Pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni:
- amenzi contravenționale în valoare de 293.000 lei
- 7 avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
- oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 4 operatori economici
- propunerea închiderii unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic
- propunerea închiderii unității pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, pentru un operator economic
- propunerea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte
- sigilarea a 2 depozite de carne și a unei mașini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.
Principalele abateri constatate de comisari au fost:
- lipsa afișării prețului de vânzare al mărfii
- lipsa afișării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a țării de proveniență a produselor și a datei durabilității minimale
- lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii vitrinelor frigorifice
- comercializarea produselor din carne proaspătă căreia nu i s-a putut stabili trasabilitatea și implicit data limită de consum
- comercializarea unor produse congelate cu surplus de gheață
- nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitarea acestora în afara vitrinei frigorifice, la temperature mediului ambiant etc.)
- existența pavimentului deteriorat și neigienizat
- folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu reziduuri, acumulări de praf și grăsime, cu acumulari de lichid, resturi alimentare si impuritati, cu chedere depreciate
- nerespectarea condițiilor impuse de producător privind manipularea și depozitarea
- folosirea unui depozit insalubru și deteriorat (cu paviment spart, vopsea exfoliată, cu resturi menajere, rugină)
- depozitarea unor produse alimentare în contact direct cu pavimentul
- nerespectarea vecinatății produselor
- comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect și consistență
- lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire
- lipsa informării referitoare la alergeni
- folosirea unor vase de bucătărie cu uzură și grăsime arsă, a unor recipiente de depozitare neigienizate
- neconcordanță între data limită de consum menționată pe declarațiile de conformitate și cea expusă pe etichetele din vitrină.