Amenzi pentru primarii comunelor din cauza implementării SGR. Cer sprijin la ANPM:„Colectarea ambalajelor returnabile face imposibilă atingerea țintelor de reciclare”

Publicat: 23 oct. 2024, 13:46, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Amenzi pentru primarii comunelor din cauza implementării SGR. Cer sprijin la ANPM:„Colectarea ambalajelor returnabile face imposibilă atingerea țintelor de reciclare”
Amenzi pentru primarii comunelor din cauza implementării SGR. Cer sprijin la ANPM:„Colectarea ambalajelor returnabile face imposibilă atingerea țintelor de reciclare”

La începutul acestei săptămâni, la sediul Asociației Comunelor din România (A.Co.R.) din București, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) și cei ai A.Co.R., având ca scop discutarea unor probleme esențiale pentru comunitățile locale și pentru protecția mediului.

Printre temele principale abordate s-au numărat necesitatea modificării și completării Hotărârii Guvernului nr. 3/2023 privind despăgubirile pentru pagubele produse de fauna de interes cinegetic, gestionarea deșeurilor reciclabile în contextul implementării Sistemului Garanție-Returnare (SGR) și clarificarea procedurilor administrative pentru obținerea actelor de reglementare de mediu.

Modificarea HG nr. 3/2023 și provocările aplicării în teritoriu

Prima temă abordată a fost aplicarea Hotărârii de Guvern nr. 3/2023, care reglementează modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele cauzate de speciile de faună sălbatică. Reprezentanții comunelor au semnalat probleme semnificative în aplicarea acestei legi, în special din cauza lipsei unor prevederi clare care să stabilească atribuțiile primarilor în cadrul comisiilor locale pentru constatarea și evaluarea pagubelor.

Aceste comisii sunt responsabile pentru gestionarea cazurilor de distrugere a culturilor agricole, silvice, a animalelor domestice și a autovehiculelor. În lipsa unor reglementări clare, primarii nu pot aplica legea corect și uniform.

De asemenea, primarii au subliniat necesitatea realizării unui ghid metodologic care să asigure aplicarea unitară a legii la nivel național și care să clarifice procedurile pentru stabilirea despăgubirilor și plata acestora în termenul legal.

În contextul discuțiilor, Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, a afirmat că acest dialog cu A.Co.R. reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea colaborării dintre agenție și comunitățile locale, menționând că agenția este deschisă la găsirea unor soluții pentru problemele semnalate de reprezentanții comunelor.

Gestionarea deșeurilor și provocările SGR

O altă temă importantă discutată a fost gestionarea deșeurilor, în special în contextul noului Sistem Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi. Primarii au atras atenția asupra dificultăților pe care le întâmpină comunele în raportarea cantităților de deșeuri reciclabile, mai ales în zonele rurale unde nu există puncte de colectare adecvate.

Aceștia au explicat că cetățenii din comune sunt nevoiți să ducă ambalajele returnabile în orașele învecinate, ceea ce complică raportarea și poate duce la sancțiuni pentru nerealizarea țintelor de reciclare.

Reprezentanții ANPM au fost rugați să sprijine demersurile prin care autoritățile locale să nu fie penalizate pentru nerealizarea țintelor de reciclare din cauza implementării noului sistem. Primarii au subliniat că Sistemul Garanție-Returnare, deși bine intenționat, a redus considerabil cantitățile de deșeuri colectate la nivel local, ceea ce face aproape imposibilă atingerea obiectivelor de reciclare impuse de legislația națională și europeană.

În cadrul discuțiilor, primarii au solicitat și detalii suplimentare despre activitatea Centrelor de Aport Voluntar (CAV), care urmează să fie amenajate în sute de localități din țară. Aceste centre, finanțate prin programe ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, vor oferi populației posibilitatea de a depozita anumite tipuri de deșeuri într-un mod sigur și organizat.

Totuși, primarii au subliniat că este nevoie de o mai bună coordonare și sprijin logistic pentru ca aceste centre să devină funcționale și eficiente la nivel național.

„Întâlnirea cu reprezentanții Asociației Comunelor din România este un pas important pe care îl face ANPM, în demersul care vizează comunicarea permanentă și conlucrarea cu instituțiile și cu organizațiile importante pentru comunitățile locale și pentru protecția mediului.

Alături de specialiștii agenției, din domeniile Monitorizare, Reglementare, Deșeuri și Biodiversitate am reușit să răspundem întrebărilor formulate de echipa A.Co.R reprezentată de Președintele Emil Drăghici, Primarul Comunei Vulcana-Băi, din Dâmbovița și să stabilim împreună soluții pentru problemele semnalate de asociație sau modalitățile prin care putem susține demersurile necesare rezolvării acestor probleme”, a declarat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Alte probleme semnalate: reglementările de mediu și infrastructura deficitară

În cadrul întâlnirii, reprezentanții comunelor au ridicat și problema amenzilor primite de autoritățile locale pentru deșeurile aflate în albiile râurilor sau vegetația crescută de-a lungul căilor ferate. Aceștia au considerat că aceste responsabilități nu intră în sarcina lor și au cerut clarificări privind reglementările în vigoare. De asemenea, au subliniat dificultatea obținerii anumitor acte de reglementare de mediu, proces care este considerat prea lung și birocratic.

O altă temă importantă a fost legată de poluarea aerului în localitățile rurale, mai ales în zonele tranzitate de drumuri naționale. Primarii au solicitat soluții pentru reducerea poluării generate de traficul intens de camioane, însă au menționat că fondurile necesare pentru realizarea rutelor ocolitoare lipsesc. În acest sens, au cerut sprijin pentru dezvoltarea unor planuri generale de măsuri care să îmbunătățească calitatea aerului și să protejeze sănătatea cetățenilor din aceste localități.

Din delegația ANPM prezentă la întâlnire au făcut parte: Președintele agenției, Laurențiu Alexandru Păștinaru; directorul general al Direcției Generale de Monitorizare, Corina Lupu; directorul Direcției Controlul Poluării, Octavian Pătrașcu; directorul Direcției Deșeuri și Substanțe Chimice Periculoase, Sol și Subsol, Brândușa Petroaica, precum și șeful Serviciului Protecția Naturii, din cadrul Direcției Conservarea Naturii, Biodiversitate, Cristiana Iorgulescu.

Din partea A.Co.R au fost prezenți la întâlnire: Emil DRĂGHICI, președintele Asociației Comunelor din România, primarul comunei Vulcana-Băi, jud. Dâmbovița; Dorinel Soare, Președintele Filialei Județene Dâmbovița și Primarul comunei Niculești; Ghiorghe Bute, Președintele Filialei Județene Galați și Primarul comunei Scânteiești; Vasilică Diaconu, Președintele Filialei Județene Prahova și Primarul comunei Măgurele; Valentin-Dumitru-Ioan Ivan, președintele Filialei Județene Sibiu, Primarul comunei Sadu; Alexandru Fuică-Haisler, Primarul comunei Negrilești, jud. Galați; Nicolae-Liviu Dascălu, primarul comunei Mărăcineni, jud. Argeș și Sergiu Țâra, președintele executiv al A.Co.R.