Amenzi STB 2024. Ce valoarea au și pentru ce sunt acordate?
STB a anunțat care sunt acțiunile care le pot aduce călătorilor amenzi. Ocuparea unui scaun cu bagaj, fără a plăti o călătorie în plus, nevalidarea abonamentului sunt doar câteva dintre lucrurile care pot atrage amenzi. Iată ce valoare au acestea!
Călătorii riscă să primească amenzi și dacă nu deţin titlu de călătorie valabil şi validat sau documente care să ateste gratuitatea. Este necesar ca persoanele care merg cu transportul în comun să valideze, în mod obligatoriu, cardul de transport. De menționat este și faptul că plata călătoriei permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute.
Ce amendă poți lua dacă nu achiți călătoria?
Călătorii care nu achită călătoria și care nu au un document justificativ sau o dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefon riscă o amendă cuprinsă între 300-500 lei.
Cetățenii care încearcă să împiedice în orice mod personalul cu competenţe, desemnat de către operatorul de transport/transportatorul autorizat, să-şi exercite atribuţiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în stații ori la capetele de linii, pot primi o amendă între 100-150 lei.
De asemenea, cei care solicită deschiderea uşilor vehiculelor de transport public între staţii sau la semafoare, dar și cei care se angajează în discuții cu conducătorul vehiculului de transport în comun în timpul circulaţiei riscă amenzi. Pentru lucrurile menționate mai sus, amenda STB în 2024 este cuprinsă între 100-500 lei.
Care este cea mai mare amendă?
Călătorii care transportă materiale care ar putea produce neajunsuri celorlalţi călători, prin mirosurile pe care le emană, pot fi sancționați. Pentru această faptă, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sume cuprinse între 500-1.000 de lei.