Amenzi usturătoare în industria alimentară. Inspectorii ANSVSA au identificat nereguli de proporții
Este dezastru în industria alimentară, după ce inspectorii ANSVSA au efectuat mai multe controale în luna aprilie. Conform oficialilor, au fost aplicate amenzi în valoare de 3,412 milioane de lei mai multor operatori, în cazul cărora au fost constatate numeroase nereguli.
Probleme majore în industria alimentară
ANSVSA dezvăluie că situația din industria alimentară este una critică. Oficialii au anunțat anunțat că inspectorii au efectuat mai multe controale în luna aprilie, în urma cărora au fost constatate nereguli majore, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 3,412 milioane de lei.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene și cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 13.503 controale în unitățile din industria agroalimentară, respectiv în unitățile comerciale care se bazează pe fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
„În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.
De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente”, se arată în comunicat.
În urma investigațiilor, s-au aplicat 419 sancţiuni contravenţionale și au fost indentificate mai multe nereguli și încălcări ale legislației în vigoare, printre care și:
- neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar);
- neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului – HACCP; neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);
- alte tipuri de neconformităţi de genul desfăşurării de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Inspectorii au prelevat probe pentru analize de laborator, urmând procedurile programului de monitorizare și control pentru verificarea conformității alimentelor, inclusiv prezența reziduurilor de pesticide și a altor substanțe periculoase.
De asemenea, au fost prelevate probe de pe suprafețele de lucru și ustensilele de gătit pentru a verifica standardele microbiologice din alimente. Conform oficialilor, sancțiunile s-au aprobat acolo unde problemele nu au fost remediate la timp.